Transferurile băneşti provenite din Uniunea Europeană au crescut CONSIDERABIL

Moldovenii trimit tot mai mulţi bani din ţările UE, iar remitenţele din statele CSI sunt în continuă scădere, o arată datele BNM, care a prezentat un raport al transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice în martie 2019.

Astfel, în acest an, transferurile din UE au avut o pondere de 46 la sută, comparativ cu 38% în martie 2018. Pe de altă parte, datele Băncii Naţionale arată că 21,8 la sută din transferuri au venit din CSI, cu 7,6 puncte procentuale mai puţin decât acum un an.

Restul banilor provine din diferite ţări, printre care Israel, Statele Unite sau Turcia. 

Din Rusia, ponderea transferurilor a constituit-o 20,7%, în descreştere cu 7 puncte procentuale în comparaţie cu 2018.

În distribuția pe state, transferurile din Rusia au constituit 21,05 mil. de dolari USD, în descreştere cu aproape 10 mln de dolari. În același timp, transferurile din 2019 din Israel au constituit 19,60 mil. de dolari USD, valoare cu 1,41 milioane de dolari USD mai mare decât cea din anul precedent. O creştere cu 1,31 mil. de dolari USD comparativ cu luna martie 2018, au înregistrat-o transferurile provenite din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

În termeni valutari, BNM informează despre următoarele date:

- transferurile băneşti în euro au constituit 54,1%, cu 8,4 puncte procentuale mai multe decât în anul trecut;

- transferurile băneşti în dolari (USD): 41,0%, cu 4,6 puncte procentuale mai puţin decât în 2018;

- transferurile băneşti în ruble (RUS): 4%, în descreştere cu 3,8 puncte procentuale.

În total, în martie 2019, prin intermediul băncilor licențiate moldovenii au primit din străinătate aproape 102 de milioane de dolari USD, cu 7,1 la sută mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu