Transferurile băneşti din Rusia, tot mai puţine. Din ce țări moldovenii trimit cei mai mulți bani acasă

Embed:

Federaţia Rusă nu mai este pe primul loc în topul ţărilor din care muncitorii moldoveni trimit cei mai mulţi bani acasă. Potrivit datelor Băncii Naţionale, la începutul acestui an, pe primul loc se situează Israelul. Experţii spun că în ultimii ani, Rusia este evitată şi că sunt preferate joburile mai bine plătite din alte ţări sau de acasă.

În luna februarie, moldovenii aflaţi la muncă în Israel au trimis acasă peste 18 milioane de dolari, adică 20,6 la sută din totalul transferurilor. Rusia este pe locul doi în top, cu o sumă de peste opt la sută mai mică, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe locul trei e Italia, de unde moldovenii au transferat în luna februarie puţin peste 11 milioane de dolari.

Potrivit experţilor economici, transferurile din Federaţia Rusă vor continua să scadă, iar explicaţia e simplă.

"Investitorii pleacă din Federaţia Rusă. Nivelul de recesiune a capitalului refluxul de capital este uriaş, iar ritmul de intensitate economică scade. Respectiv sunt mai puţine contracte. Migranţii noştri se reprofilează în alte state, unde plata este mai înaltă şi siguranţa muncii se respectă la anumite standarde", a spus Roman Chirică, expert economic. 

Ghenadie Velicico a muncit în Federaţia Rusă mai bine de 20 de ani, iar anul trecut s-a întors acasă.

"Nu văd rostul să mai fi stat acolo, eu aici câştig mai mult, mai mulţi bani. Acolo parcă câştigam tot atât, dar trebuia să plăteşti pentru gazdă, mâncare, eu ce fac aici într-o lună, acolo făceam în trei. S-a mai schimbat tare mult pentru că veneau oameni din Tadjikistan, Uzbekistan care au stricat preţurile, noi ţineam nişte preţuri, dar ei lua mai puţin şi tot mai puţin. Ne duceau în jos", a zis Ghenadie Velico, constructor.

Ca şi Ghenadie sunt şi alţi moldoveni care muncesc acum pe şantierele din ţară după ce au revenit din Rusia.

"Mai bine, nu fugi de poliţie, nu ai treabă cu înregistrarea, patente. - Şi salariul vă convine cumva? - Da, mergem înainte. Când faci socoteala cam tot aceeaşi, chiar şi mai mult, spun că aici mai mult poate să fie."

"Salariul foarte mic era. Acasă de-amu se poate oleacă de lucrat, toate astea. S-a ridicat dolarul, rubla rusească a căzut şi salariul era 30 - 40 de mii. Banii aceştia şi acasă şi încă lângă familie, părinţi. "

În total, în luna februarie, moldovenii din străinătate au trimis în ţară aproape 89 de milioane de dolari.

Pe aceeaşi temă