Trăiască Limba Noastră cea Română! Vezi programul cultural-artistic dedicat sărbătorii limbii materne

Embed:

Moldova sărbătoreşte astăzi un sfert de veac de la revenirea la alfabetul latin. Lupta pentru identitatea naţională, care părea că a luat sfârşit, în 1989, continuă şi astăzi. Societatea din spaţiul dintre Prut şi Nistru este singura care încă mai caută denumirea corectă a limbii oficiale și a națiunii titulare. Asta nu afectează, însă, spiritul de sărbătoare, care a cuprins astăzi întreaga țară.

De Ziua Limbii Române, artiști de muzică populară şi ușoară vor cânta în centrul capitalei. Autorităţile au pregătit un amplu program cultural-artistic dedicat sărbătorii, care vor avea loc în mai multe localități, pe parcursul întregii zile.

Manifestațiile vor începe cu o depunere de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare și Sfânt, după care vor urma discursuri şi recitaluri de muzică şi de poezie. 

La amiază, în incinta Bibliotecii Naţionale, îşi va deschide ușile Salonul Internațional de Carte.

Ulterior, la Centrul expozițional "Constantin Brâncuşi" va avea loc o expoziţie-concurs. 

Concertele din Piaţa Marii Adunări Naţionale vor începe la ora 17.00 şi vor dura până la miezul nopţii.

Publika.md, menţionează că pe 31 august 1989, Sovietul Suprem al RSSM a votat pentru revenirea la alfabetul latin. Iar din 1 septembrie 1989, obiectul de studiu în şcoli a fost denumit Limba şi Literatura Română, potrivit deciziei ministrului de atunci al Învăţământului, Nicolae Mătcaş. Parlamentul agrarian, ajuns la putere în 1994, a adoptat Constituţia Moldovei, în care este stabilit că "limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească funcţionând pe baza grafiei latine".

Ulterior, oamenii de ştiinţă au încercat să argumenteze necesitatea modificării articolului 13 din Constituţie, însă clasa politică nu a dat curs acestor inițiative. O schimbare s-a produs, însă, anul trecut, în data de 5 decembrie, când Curtea Constituţională a emis o hotărâre care oferă prioritate glotonimului "limba română". 

Înalta curte a pronunţat hotărârea la sesizarea a doi deputaţi. Ei le-au solicitat magistraţilor să stabilească dacă sintagma "limba moldovenească" poate fi echivalată cu cea de "limba română" şi dacă glotonimul limba română, specificat în Declaraţia de Independenţă, are prioritate în raport cu Legea Supremă, adoptată ulterior. În decizia Curţii Constituționale se  menționează că textul Declaraţiei de Independenţă prevalează în raport cu prevederile Constituției şi face corp comun cu aceasta.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu