Traian Băsescu este suspectat că a colaborat cu Securitatea din perioada lui Nicolae Ceauşescu

Embed:

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu este suspectat că a colaborat cu Securitatea din perioada lui Nicolae Ceauşescu. Mai exact, el ar fi denunțat diverse persoane într-o manieră tipică poliției politice.

Descoperirea a fost făcută de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității. Experţii au făcut verificarea pentru că Băsescu este pe lista candidaţilor pentru alegerile europarlamentare.

Potrivit legii, controlul este obligatoriu pentru fiecare pretendent. În urma descoperirii, Consiliul a sesizat Curtea de Apel Bucureşti, a cărei instanţă trebuie să se pronunţe în acest caz. 

Noile indicii confirmă faptul că Băsescu a fost recrutat și a acționat în beneficiul Securității încă din vremea în care era student la Institutul de Marină din Constanța. Datele arată că cel puţin una dintre note ar fi fost dată de Traian Băsescu în prima jumătate a anilor '70 şi ar fi fost semnată cu numele conspirativ „Petrov”.

Tot acolo au fost descoperite şi o serie de alte documente din perioada 1988 - 1989, care au fost semnate cu  „Traian B.”, dar și sub alte forme. Descoperirea este neaşteptată în contextul în care până acum Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității i-a eliberat patru adeverințe lui Traian Băsescu potrivit cărora nu a colaborat cu Securitatea. Experţii explică însă că arhiva este foarte mare, iar personalul nu este deloc numeros.

La scurt timp după publicarea acestor informaţii, fostul preşedinte al României a declarat că va merge la instanţă să vadă dosarul care îl vizează şi va avea o poziţie publică pe acest subiect.

Băsescu este cap de listă din partea Partidului Mișcarea Populară la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu