TRAGICUL INCENDIU de la Ciocana: Detaliul care i-ar fi putut salva viaţa pompierului-erou, Ivan Nogailîc

Pompierul-erou, Ivan Nogailîc decedat în timpul misiunii nu a avut schema clădirii şi a acţionat în virtutea circumstanţelor care s-au creat la faţa locului. Declaraţia aparţine şefului Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Mihail Harabagiu.

Potrivit lui Harabagiu, "pompierii au acţionat în virtutea circumstanţelor care s-au creat la faţa locului. O parte din echipa a intervenit pe scări unde au salvat persoana care acum se află în spital, iar altă echipă a intervenit pe geam. Pompierul decedat nu a avut schema construcţiei clădirii". 

Mai mult decât atât, Harabagiu a declarat că nu căzătura de la aproape patru metri ar fi fost cauza decesului pompierului aflat în misiune. Totuşi, el a declarat că nu cunoaşte care ar fi cauza exactă a morţii, deoarece nu a făcu cunoştinţă cu raportul medicilor legişti. 

De cealaltă parte, şeful Direcţiei pompieri şi salvatori a SPCSE al MAI, Anatol Viniciuc a declarat că prima echipă de intervenţie care a venit la faţa locului a avut planul operativ de intervenţie. 

"Apelul a venit la 9:50 de minute, la faţa locului au venit primele echipe la 10:08. S-au amplasat forţele, au ridicat planul, sarcina prioritară era salvarea persoanelor. Una dintre persoanele salvate a declarat că la etajul patru au fost blocate două femei. Înălţimea etajului e de 6 mettri. De la fereastră până la podea înălţimea e de 4 metri. S-a redislocat autoscara în partea unde putea fi persoana blocată. Erau extrem de multe cutii şi era imposibil de acţionat mai departe. S-a luat decizia de a intra prin altă parte. Pompierul Nogailîc a dat de un raft şi a coborât conşţient că era echipat de această acţiune. Cu regret, nu s-a putut de evacuat de acolo. După el au intervenit şapte echipe. A fost greu de evacuat din cauza înălţimii şi a vizibilităţii care era zero din cauza fumului", a declarat Viniciuc. 

Potrivit şefului SPCSE, Mihail Harabagiu, familia pompierului decedat în misiune va beneficia de mai multe ajutoare atât materiale cât şi moral. Astăzi la Guvern va fi luată decizia de a se acorda 100.000 de lei, iar conform Legii Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale, familiei lui Ivan Nogailîc îi va fi acordată şi o îndemnizaţie unică indemnizaţie unică în mărimea salariului pe zece ani.

CITEŞTE ŞI: HOHOTE DE PLÂNS! Pompierul erou, petrecut pe ultimul drum în lacrimi (IMAGINI EMOŢIONANTE)

PUBLIKA.MD aminteşte că pompierul-erou, Ivan Nogailîc a fost condus luni pe ultimul drum. Sicriul salvatorului a fost dus într-un cortegiu militar, iar salvatorii și pompierii din întreaga ţară au dat onorul eroului trecut în neființă.

CITEŞTE ŞI: Au fost găsite rămăşiţe care se presupune că ar fi ale FEMEII DISPĂRUTE în urma incendiului de la Ciocana

În incendiul devastator de la Ciocana şi-a pierdut viaţa şi o femeie, care era angajată acolo. 

Fragmente de oase au fost găsite lângă uşa liftului de la etajul patru al depozitului ars de pe strada Uzinelor din Capitală. Specialiştii presupun că ar putea fi vorba de rămăşiţele umane ale femeii dispărute. Însă acest lucru va putea fi confirmat doar de expertiza medico-legală. Femeia se afla în depozit în momentul în care au izbucnit flăcările.

Femeia în vârstă de 45 de ani este mamă a doi copii, o fată de 11 ani şi un băiat de 20 de ani. Ea lucra în calitate de depozitar, la depozitul aflat la etajul patru.

Reprezentanţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale spun că incendiul din sectorul Ciocana este cel mai grav din ultimii 40 de ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu