Tragic, dar adevărat! 460 de oameni - jertfe în aprilie 2009, numai 15 persoane - pedepsite

Embed:

Sute de tineri au fost arestaţi, bătuţi şi maltrataţi în izolatoarele de detenţie preventivă în urma protestelor din 7 aprilie 2009. Doar 15 persoane, printre care 2 poliţişti, au fost condamnate până în prezent.

Pentru dezordini în masă şi jafuri în timpul evenimentelor din aprilie 2009 procurorii au pornit 102 cauze penale, dintre care doar 31 au fost trimise în instanţă, iar 13 oameni au fost condamnaţi.

Singura persoană acuzată de organizarea dezordinilor din aprilie 2009 este bloggerul rus Eduard Baghirov. Acesta a fost arestat în iunie 2011, dar după aproape patru luni de detenţie preventivă şi arest la domiciliu, bloggerul rus a evadat din ţară.

Pentru tortură şi exces de putere au fost pornite 58 de dosare. În privinţa a 44 de poliţişti au fost finalizate şi expediate în judecată 27 de cauze penale. Opt oameni ai legii au fost achitaţi, iar doi au fost condamnaţi.

Potrivit datelor oficiale, peste 460 de oameni au avut de suferit de pe urma torturii după evenimentele din aprilie 2009. Trei tineri au fost găsiţi morţi. Pentru a demonstra cauza morţii lui Valeriu Boboc de 23 de ani, a fost nevoie de o expertiză internaţională. Rezultatele au arătat că tânărul a murit din cauza unor lovituri. Bănuit în acest caz este poliţistul Ion Perju. Judecata nu s-a pronunţat deocamdată asupra vinovăţiei acestuia.

Fostul ministrul de Interne, Gheorghe Papuc şi fostul comisar general al Capitalei Vladimir Botnari, acuzaţi de neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc, au fost achitaţi la sfârşitul anului trecut.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu