TRAGEDIILE care zguduie ţara! SISTEMUL care i-ar salva pe moldoveni de la MOARTE SIGURĂ

Embed:

An de an, odată cu începerea sezonului rece, Moldova este zguduită de noi tragedii, produse din cauza scurgerilor de gaze.

Potrivit specialiştilor, majoritatea cazurilor de acest fel ar putea fi evitate dacă moldovenii şi-ar instala în locuinţe detectoare de gaze și supape care în cazul unei scurgeri împiedică ieşirea gazului. Este o practică obişnuită în mai multe ţări, dar mai rar întâlnită în Moldova.  

Specialiștii spun că echipamentele de detectare și oprire a scurgerilor de gaze, ar putea preveni tragediile.

"Cu amestec de gaze de control noi simulăm o mică scurgere de gaze. Când concetraţia este la paramentri necesari detectorul de gaze dă comanda la clapeta de siguranţă care sistează livrarea gazelor", a declarat inginerul şef la "Chișinău-gaz", Alexandru Arabadji. 

Obligaţia de a instala aceste sisteme de protecţie a fost impusă în ţara noastră în anul 2012. Normativele însă nu se aplică retroactiv. Doar în Capitală aproximativ 90 la sută din blocuri au fost construite până la intrarea în vigoare a acestor normative.

"Acolo din păcate rămâne aşa cum a fost. În faza actuală noi putem doar recomanda, dar o recomandare nu este obligatorie. Un proprietar conştient de un posibil pericol evident va lua măsuri", a spus șeful de direcție de la Ministerul Construcţiilor, Gheorghe Croitoru. 

În timp ce autoritățile mizează pe responsabilitatea proprietarilor de locuințe, majoritatea moldovenilor care stau la bloc sunt în pericol. De ani buni distribuitorul de gaze nu mai are obligația de a verifica instalațiile clienților, fie că este vorba despre aragaz sau centrală termică.

"Până în 2007 tariful prevedea şi cheltuieli şi pentru exploatarea utilajului de gaze. Întreprinderile erau obligate odată în an să vină la consumatori. Dar din 2006 cheltuielile respective au fost excluse din tarif şi toate obligaţiunile au fost puse pe seama consumatorilor", a declarat Alexandru Arabadji. 

În Chișinău doar 25 la sută dintre proprietarii de locuințe ar avea contracte de deservire tehnică a instalațiilor de gaze.

"Cu părere de rău sancţiuni sau măsuri care poate să efectueze Chişinău gaz în asemenea cazuri nu există", a spus inginerul şef de la "Chișinău-gaz", Alexandru Arabadji. 

"În cazul când lipseşte un cadru normativ de efectuare a deservirii tehnice obligatorie a aparatelor de uz casnic cum sunt cazanele, aragazele cât şi sisteme de protecţie. Pericol este pentru viaţa şi securitatea oamenilor care trăiesc acolo. Noi de nenumărate ori ne-am expus părerea că ar fi benefic ori de implentat aceset document din FR, Belarus sau România, sunt aşa cerinţe", a declarat 

De la începutul anului, doar în Capitală, echipajele de intervenţie din cadrul dispeceratului 904 au fost solicitate de peste 12 mii de ori.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu