DOLIU în lumea presei din Moldova: A MURIT editorialistul Constantin Tănase

Embed:

Editorialistul Constantin Tănase a murit, în dimineaţa acestei zile, la spitalul Arhanghelul Mihail din Capitală.

Deocamdată nu se cunoaşte cauza decesului, însă anterior columnistul în vârstă de 65 de ani a suferit un infarct.

Medicii refuză să discute cu jurnaliştii şi spun că familia va veni cu detalii mai târziu.

Constantin Tănase s-a născut la 24 iunie 1949, în comuna Nemţeni, judeţul Lăpuşna, în familia lui Mihail Tănase şi a Dariei Ciubotaru. După absolvirea şcolii medii din satul natal (1966), Constantin este student la Facultatea de litere a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, pe care o termină cu menţiune („diploma roşie”).

A activat în calitate de profesor, director de studii, iar, după ce şi-a susţinut teza de doctor în filologie, editează monografii, în 1988-1990 fiind secretar ştiintific al Comisiei de terminologie de pe lângă AŞM.

În 1991-1993 este deputat în primul Parlament al RM, iar în 1994-1996 - în calitate de director al Centrului naţional de terminologie - iniţiază şi realizează un vast program de editare a dicţionarelor de terminologie şi punere în circulaţie în limba română a documentaţiei oficiale, actelor de identitate etc.

În 1996 este consilier al preşedintelui Mircea Snegur, iar din 1997-2001 - redactor-şef adjunct, redactor-şef şi director al ziarului FLUX.

În 2001, împreună cu echipa sa de la FLUX, care l-a urmat cu fidelitate, lansează Cotidianul Naţional Independent TIMPUL.

Constantin Tănase a editat volumele de publicistică „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuinda” (2001), „Hotii de mituri” (2004) si „Blestemul de a fi” (2009)

În 2004, este decorat cu Ordinul Naţional STEAUA ROMÂNIEI în gradul de comandor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu