TRAFICUL AERIAN DIN LONDRA, AFECTAT DE DRONE. Mii de pasageri au fost blocați

Embed:

Traficul pe aeroportul Gatwick din Londra, unul dintre cele mai aglomerate din Marea Britanie, a fost reluat parţial, după ce în ultimele 24 de ore au fost semnalate 50 de incursiuni ilegale ale unor drone în spaţiul aerian din zonă. Peste 12 mii de pasageri sunt blocaţi în clădirile terminalelor, iar în jur de 100 de mii au fost nevoiţi să îşi reprogrameze cursele de ieri şi astăzi, potrivit reprezentanţilor aeroportului.

Armata britanică a trimis echipament specializat pentru a ajuta anchetatorii. E luată în calcul varianta doborârii dronelor au ajutorul armamentului sau a dispozitivelor de bruiere a semnalului transmis prin telecomandă. Deocamdată persoanele vinovate de breşa de securitate nu au fost identificate. Potrivit poliţiei, nu e vorba de un atac terorist, dar survolul efectuat de drone a fost intenţionat pentru a perturba traficul aerian.

Nu este primul incident de acest gen pe aeroporturile britanice.

"Vezi ceva dedesubt, te uiţi pe fereastră şi te gândeşti: e o dronă. Şi e chiar în zona de coborâre pentru aterizare. Aşa că nu ai ce face, cum a fost cazul meu, decât să anulezi aterizarea", a spus Simon Moores, Pilot.

Zeci de poliţişti au fost mobilizaţi pentru localizarea persoanelor care controlează dronele. Toată zona din jurul aeroportului este verificată.

"Eram în avion de aproape 6 ore şi ne-au spus că vom decola în curând, apoi au anulat cursa. Apoi ne-au spus să ne dăm jos din avion."

"Nu am mai văzut nicăieri în lume un aeroport care să fie atât de afectat de drone. Acum 18 luni a fost panică pe Gatwick după ce un idiot a pilotat o dronă prea aproape. Aeroportul a fost închis atunci 14 minute şi 5 zboruri au fost redirecţionate - acum situaţia e mult mai gravă."

"Deşi avionul e aici, se pare că nu vor deschide aeroportul şi nu vom pleca. Mergem în vizită la rude şi prieteni în Denver şi nu ştiu dacă vom ajunge", a declarat Simon Calder, jurnalist.

Luna decembrie este foarte aglomerată, cu aproape 700 de curse zilnice, iar reprezentanţii aeroportului spun că până la sfârşitul anului peste 2 milioane de pasageri vor decola sau ateriza pe Gatwick. Potrivit legislaţiei britanice, e interzisă folosirea dronelor la o distanţă mai mică de un kilometru de un aeroport şi la o înălţime mai mare de 122 de metri. Persoanele vinovate riscă o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu