Trafic îngreunat de zăpadă şi viscol. CUM se circulă pe traseele naţionale

Embed:

Încă o zi cu circulaţie dificilă pe mai multe drumuri din centrul şi sudul ţării. Sute de oameni au fost salvaţi de urgia albă, după ce au rămas blocaţi în maşini, iar drumarii muncesc fără întrerupere ca să cureţe traseele întroienite. Şi la această oră rămân blocate 13 drumuri naţionale şi 33 de localităţi. Cea mai dificilă situaţie este în raioanele Cantemir şi Cahul.

Peste 150 de maşini, printre care trei ambulanţe împotmolite pe traseele din țară, au fost scoase din nămeţi de salvatori. În ultimele 24 de ore s-au produs opt accidente rutiere, în urma cărora opt oameni au suferit diverse traumatisme. Totodată, transportul de mare tonaj nu circulă prin punctele vamale Tudora şi Palanca. Este permisă doar trecerea maşinilor de mici dimensiuni.

"72 unităţi de transport au fost scoase din omăt de salvatorii din UT Găgăuzia. Alte maşini blocate în zăpadă au fost tractate de pompieri de pe traseele din raioanele Cahul, Căuşeni, Ştefan Vodă, Basarabeasca, Cimişlia, Ungheni, Anenii Noi, dar şi Chişinău", a comunicat ofiţerul de presă SPCSE, Liliana Puşcaşu.

Şi nordul ţării se confruntă cu viscol și nămeți.

"În raioanele Sângerei , Făleşti, Glodeni, Râşcani drumurile sunt curăţate sunt implicate în total 32 de unităţi de transport, 60 de lucrători. A fost efectuată o tracţiune de automobil în raionul Sângerei. Au fost salvaţi doi copii. În total situaţia este sub control", a afirmat șeful Direcției situații excepționale Bălți, Lilian Botnariuc.

Mulţi şoferi s-au împotmolit în nămeţi pentru că nu au ţinut cont de avertizările poliţiştilor.

- Foarte multe maşini am scos din nămeţi. Pe parcursul zilei şi acuma seara. E foarte greu. Vântul e mare înoroieşte deodată.
- Câte ore aveţi de când staţi aici în viscol şi ger?
- Toată ziua. Prin localităţi. Când pe aici, prin tot raionul dăm o mână de ajutor, unde putem acolo ajutăm, a spus inspectorul INP Ştefan Vodă, Ştefan Marin.

Chiar şi şoferii care şi-au echipat maşinile pentru iarnă au trebuit să stea pe loc, până la intervenția drumarilor.

"Poliţia nu de dă voie să trecem. Nu am încercat să trec până la urmă. Cred că într-adevăr nu reuşeam. Dacă era să am lanţuri sau altceva, oricum nu reuşeam pentru că stratul este de vreo 70 de centimetri".

- Venim de la Chişinău.
– Şi aţi rămas aici înzăpezit?
- Da
– Sunteţi echipat de iarnă, aveţi cauciucuri?
– Este tot?
– Lopată? Da, da.

– De cât timp staţi aici?
- O jumătate de oră!
- Cum a fost?
- Tare frig.
- Nu sunteţi pregătiţi, echipaţi?
- Suntem pregătit tot.
- Dar ce s-a întâmplat?
- Din pricinala lui noi am stat.
- El s-a blocat?
- El s-a blocat şi noi din urma lui.

- V-aţi pregătit de drum lung?
- Sigur. Ceai cu lămâie din erburi de la bunica.

Aproape 500 de drumari şi salvatori au fost mobilizaţi pentru a face faţă intemperiei. Lor li s-au adăugat aproape 900 de poliţişti, care au acordat atenţie nu doar celor din trafic. Ei au mers şi prin localităţi pentru a le oferi ajutor oamenilor care ar putea fi afectaţi. Este vorba de familii cu mulţi copii şi bătrâni.

După ce iarna s-a instalat de-a binelea în sudul și centrul țării, a venit și rândul nordului să se confrunte cu viscol și nămeți.Noaptea trecută, acolo a început să ningă abundent.

Citește și: În căutarea VICTIMELOR VISCOLULUI! Mai mulți voluntari cu Jeep-uri SALVEAZĂ prizonieri ai zăpezii (FOTO/VIDEO)

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu

EMISIUNI PUBLIKA »