Tradiţiile Sărbătorilor de iarnă, păstrate din străbuni. Într-un sat din Făleşti mai mulţi tineri au mers CU IRODUL

Embed:

În multe localităţi din ţară, tradiţiile și obiceiuriule de Crăciun, moştenite de la străbuni, se respectă cu sfinţenie.

Este și cazul satului Pârliţa din raionul Făleşti. Aici flăcăii, îmbrăcaţi în straie ostăşeşti, au mers pe la case cu "Irodul". Acest obicei redă episodul naşterii pruncului Iisus. Gospodarii din localitate i-au întâmpinat ca în fiecare an cu pâine, dulciuri și vin.

"După masă, după ora 12, după slujbă, mai bine zis, copilașii prin colindul lor vin să ne vestească Nașterea lui Iisus Hristos. Și acești irozi s-au păstrat ca o tradiție în sat la noi de pe timpuri și neapărat ne bucurăm că ne-au vizitat", a spus Maria Trocin, locuitoare a satului Pârliţa.

Tinerii au dansat chiar şi în fața mașinilor care circulă pe uliţe. Şoferii nu s-au supărat, ci, dimpotrivă, au oferit cadouri colindătorilor.

" Tradițiile acestea le păstrăm din moși-strămoși. Bunelul, tata, badea au umblat. Ei ne-au învățat pe noi, noi o să-i învățăm pe alții. Ne plac foarte mult tradițiile", a spus Liviu Ozaru, locuitor al satului Pârliţa.

" Mie îmi place aceasta tradiție deoarece este o tradiție foarte importantă, care am moștenită de la străbuni și eu cred că este o tradiție foarte importantă pentru noi, deoarece în ziua de azi nu toți tineretul face așa tradiții. Noi ducem vestea că a venit Crăciunul", a declarat un alt sătean, Vasile Ostăşel.

Oamenii spun că sărbătorile de iarnă ar fi fără farmec dacă nu ar exista aceste obiceiuri, transmise din generație în generație.

"Foarte frumos. Se întorc tradițiile. Nu se pierde tradițiile din bătrâni, îi foarte plăcut. Și este un exemplu pentru copii", a spus o femeie. 

Potrivit tradiției, fetele de măritat sunt invitate la joc de flăcăii din ceata lui "Irod".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu