Tradiţiile de Sfântul Andrei, respectate la Lalova. Care sunt cele mai populare ritualuri

Embed:
Tradiţiile din ajunul Sfântului Andrei au fost reînviate în satul Lalova, raionul Rezina. Proprietarii agropensiunii din localitate şi-au impresionat turiştii cu diverse ritualuri străvechi.

"Am împodobit casa cu coroane de usturoi ca să alungăm spiritele rele", a spus o locuitoare a satului Lalova, Rezina, Ana Maria Hanganu.

Ana Maria Hanganu are 18 ani. Întrucât este aproape de măritiş, mama ei a decis să o ajută să-şi ghicească ursitul.

"Se face un aluat din sare, făină şi apă, părţi egale punem, adică ele sunt foarte sărate şi le facem nişte gogoşi care îi măsurăm cu coaja de nucă. Pe urmă lor o să le fie sete de apă atunci primul băiat care îi va aduce apă acela şi este ursitul", a spus proprietarul agropensiunii, Emilia Hanganu.

Tânăra mai speră că viitorul mire i se va arăta în vis.

"În fiecare iarnă punem sub pernă usturoi şi busuioc, busuiocul pentru a visa ursitul, iar usturoi ca să alunge spiritele rele", a spus o locuitoare a satului Lalova, Rezina, Ana Maria Hanganu.

În ajunul sărbătorii, fetele gata de măritat pregătesc şi balabuşte pentru câini, nişte turte condimentate cu usturoi şi ceapă.

"Pe a cui o mănâncă prima turtă, aceea fată se mărită prima în anul acela"

Această femeie îşi aduce aminte că în urmă cu trei decenii, un ritual străvechi a ajutat-o să afle cine îi va fi soţ. Peste ani, vraja i s-a adeverit.

"Scrii băieţii potenţiali care te gândeşti că poate s-ar primi ceva şi te-ai mărita cu dânşii şi scrii numele şi pui sub pernă şi dimineaţa tragi o scrisorică şi cine ai scos socoţi că acela o să fie."

Oaspeţii din străinătate care au păşit pragul pensiunii au avut posibilitatea să împletească sarmale, bucate nelipsite de la sărbători.

Agropensiunea "Hanul lui Hanganu" a fost în reconstrucţie timp de un an. Lucrările au costat 900 de mii de lei. Aproape jumătate din bani au fost donaţi de Guvernul Suediei şi Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu