TRADIŢII ŞI OBICEIURI în noaptea de SFÂNTUL ANDREI. Legați porțile, ați putea să vă treziți fără ele

Sfântul Andrei este sărbătorit de creştinii ortodocşi pe 13 decembrie. Ziua Sfântului Andrei se cheamă şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop.

Iată câteva TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SFÂNTUL ANDREI care se pun în practică în această noapte:

Noaptea de după Sfântul Andrei se consideră a fi între două anotimpuri, când începe împerecherea lupilor.

Se spune că în această noapte nu trebuie să rosteşti numele lupului, pentru că animalele din gospodărie să nu fie mâncate de acesta. În popor, se făceau "ofrande pentru lup, pentru că se crede că el doar în noaptea Sfântului Andrei îşi vede coadă, adică îşi mişcă gâtul, că el, de obicei, este ţeapăn."

"Dacă lucrezi sau dacă speli rufe în această zi, îl necistești pe Sfântul Andrei, un patron al bolilor. Cine are o maladie, suferinţă mai veche ar fi bine să postească negru pentru că Sfântul Andrei îl va ajută", a spus un etnolog român.

Pentru cei sănătoşi care ţin postul Crăciunului, de Sfântul Andrei este dezlegare la peste, pentru că este patron al pescarilor.

În această noapte ies la luptă, se înfruntă, de fapt, strigoii vii (oamenii răi - n.red.) cu strigoii morţi. De aici, o serie întreagă de credinţe legate de practici de protejare a omului, de la celebrul mâncat de usturoi, până la unsul ancadramentelor uşilor şi ferestrelor şi pragurilor porţilor cu usturoi şi presăratul de sare.

Fetele care vor să se mărite ascund sub pernă un fir de busuioc, pentru a-şi visa iubitul.

  • La miezul nopţii, fetele întorc un ulcior de lut cu gură în jos, pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinşi şi rostesc o incantaţie, pentru a cuceri inima băiatului iubit.
  • Fetele care vor să-şi vadă ursitul trebuie să stea goale între două oglinzi, la miezul nopţii, cu două lumânări aprinse în mâna. În oglindă din spate vor vedea scene din viitorul lor, inclusiv chipul celui care le va fi soţ.
  • O altă metodă pentru a află cum arată ursitul este următoarea: faţă ţine două lumânări aprinse în mâna şi priveşte într-un pahar cu apă în care a fost aruncată o verighete sfinţită, pentru cununie.
  • În această noapte, cei care vor să afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie să participe la un ritual bizar în cimitir. Într-un vas cu apă descântată, ei vor vedea tot ce s-a întâmplat.
  • Spiritele rele nu vor avea acces în casă dacă gospodinele vor întoarce seară toate cănile şi vasele cu gură în jos.
  • Tot pentru alungarea spiritelor se agaţă usturoi la intrare, iar animalelor li se pune în mâncare busuioc şi în apă câteva picături de agheasmă.
  • Se pune grâu la încolţit, pentru că gospodării să afle cum va fi revoltă de anul viitor, dar şi cât de prosperă va fi casă şi familia lui.
  • Nu în ultimul rând, vremea din această noapte ne va spune cum va fi iarnă care urmează. Să sperăm că vor avea parte de cer senin, pentru că atunci iarnă va fi blanda.

În unele zone din Germania, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Ucraina şi chiar în România se toarnă plumb fierbinte în apă pentru a ghici ocupaţia viitorului soţ în funcţie de formă piesei care rezultă. Pentru acelaşi lucru, în Polonia se toarnă ceară fierbinte de la o lumânare printr-o gaură de cheie.

În Austria, pentru a-l atrage pe viitorul soţ, fetele nemăritate beau vin şi apoi recită "Andreasgebet" (rugăciunea de Sfântul Andrei), în timp ce sunt dezbrăcate şi lovesc un pat de paie.

Tot în această noapte, fetele trebuie să arunce un pantof peste umăr. Dacă acesta aterizează arătând spre uşa, faţă se va căsători şi va pleca din casă părinţilor în acelaşi an.

În Slovacia şi Cehia, fetele scriu numele potenţialilor soţi pe hârtie şi bagă bucăţile în "halusky" (un fel de găluşte moi). Prima găluşcă ce se va ridica la suprafaţă în mâncarea gătită va purta numele viitorului soţ.

Tot pe hârtie scriu numele potenţialilor soţi şi fetele din Polonia, dar acestea pun bucăţile sub pernă. Prima hârtie pe care o vor scoate dimineaţă de sub pernă va avea scris numele celui care îi va fi soţ.

În Germania, fetele pot să îşi afle mai simplu ursitul. Trebuie să doarmă dezbrăcate în acea noapte şi îl vor visa pe cel care le va fi soţ. Tot în Germania, femeile tinere trebuie să observe direcţia din care latră câinii în noaptea de Sf. Andrei, deoarece ursitul va veni din acea direcţie.

Cine a fost Sfântul Andrei

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost frate al Sfântului Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret.

Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată l-a făcut cunoscut pe Hristos, spunându-i fratelui său Simon (Petru) că l-a aflat pe Mesia. De aceea Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul Cel dintâi chemat al Domnului. 

Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos. Căci Sfântul Proroc şi Înaintemergător Ioan l-a arătat pe Iisus, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan, 1, 29). Atunci Sfântul Andrei, împreună cu un alt ucenic, s-a dus după Hristos: „Iar Iisus, întorcându-se şi văzându-i că merg după El, le-a zis: Ce căutaţi? Iar ei i-au zis: Rabi (învăţătorule), unde locuieşti? El le-a zis: Veniţi şi veţi vedea. Au mers deci şi au văzut unde locuia; şi au rămas la El în ziua aceea”. (Ioan 1; 38-40)

Când Iisus a intrat în Ierusalim, Apostolul Andrei a cunoscut şi a fost martor la toate patimile Mântuitorului şi s-a bucurat împreună cu Maica Domnului şi cu ceilalţi apostoli, cu femeile mironosiţe de Învierea Sa.

loading...

Lasă un comentariu