Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Petru şi Pavel. Toţi creştinii TREBUIE SĂ FACĂ ASTA pentru a avea noroc

Embed:

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi pe 12 iulie, după o perioada de post, care variază ca durata, în funcţie de dată Sfintelor Paştilor.

În tradiţia populară, până în acesta zi nu se scutură merii; se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. 

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului. 

– Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cânta. 

– În tradiţia populară, până în acesta zi nu se scutură merii; se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. 

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserica pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci

– Oamenii pistruiati trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cânta cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc. 

– Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase. 

– Acum, potrivit tradiţiei populare, se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru că aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării. 

– Se spune că cine se şcoală de dimineaţă, în fiecare zi de post, că să vadă răsăritul Constelaţiei Cloşca, va avea tot anul parte de bine şi i se vor împlini toate dorinţele. 

– Tot tradiţia spune că, pe durata postului, femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele şi strâmbă trupul femeii pe care o găseşte lucrând. 

– Tot acum, în zilele de post ale Sampetrului, există obiceiul că, la ţară, mamele să lege la gâtul fetelor usturoi sau pelin ori să le pună aceste plante pe tălpi, că atunci când trec frumoasele, adică ielele, să nu zăpăcească minţile copilelor. 

Sfântul Apostol Petru - fiul lui Iona şi fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturiseşte în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se şi leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit. 

După Înălţarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor şi aleg că apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predică Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane. 

Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon şi în ultima parte a vieţii, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie. 

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfântul Pavel a fost elevul învăţatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars şi lupta împotriva creştinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ştefan. 

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt ocrotitori ai celor lipsiţi de libertate şi din cauza faptului că cei ajunşi în penitenciare sunt persoane care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu