Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile cel Mare. Ce trebuie să faci în această zi

Astăzi, creştini ortodocşi sărbătoresc una dintre cele mai mari sărbători de la începutul anului, Sfântul Vasile cel Mare. El a fost unul dintre cei mai importanţi preoţi ai bisericii ortodoxe şi cel mai mare teolog creştin.

De asemenea, potrivit tradiției, astăzi se sărbătoreşte anul nou pe stil vechi. Oameni obişnuiesc să meargă cu semănatul, pluguşorul și să le ureze gospodarilor un an nou bogat. 

În Moldova, tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou pe stil vechi sunt păstrate cu sfinţenie.

În ajun de Sfântul Vasile, omenii merg cu Ursul și le urează stăpânilor un an cât mai prosper şi plin de evenimente frumoase. Apoi, ei sunt răsplătiţi de gazda casei cu dulciuri şi colaci, scrie prime.md.

De Sfântul Vasile, gospodarii îşi deschid larg porţile pentru a primi cete de semănători.

De asemenea, creştini merg la biserică și se roagă pentru sănătatea celor apropiaţi, apoi, preoţii îi seamănă pe oameni, pentrui ca să aibă un an nou frumos și bogat.

Încă o tradiţie frumoasă, păstrată de la strămoşi, este mersul cu pluguşorul pe înserat.

Totodată, bătrânii spun că dacă în noaptea de Sfântul Vasile va ninge, anul va fi îmbelșugat, iar dacă este senin, va fi prosper.

Potrivit datelor Întreprinderii de Stat Registru în Moldova aproape 59 de mii de bărbați poartă numele Vasile, 19 mii Vasili, iar 4.500 de femei se numesc Vasilisa.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu