Tradiţii păstrate în satele Moldovei: Cete de flăcăi colindă din casă în casă şi vestesc Naşterea Domnului

Embed:

Obiceiurile vechi de Crăciun mai sunt păstrate în satele Moldovei. De pildă, în Lipnic, raionul Ocnița, cete de barbați colindă din casă în casă şi vestesc Naşterea Domnului, iar în satul Trinca, raionul Edineţ, este păstrat de secole obiceiul numit Craii. Flăcăii din localitate îmbracă diferite costume şi măşti specifice sărbătorilor de iarnă şi merg la gospodari pentru a le ura un an cât mai bun.

În sate acum mai rar întâlnești cete de colindători formate din flăcăi. În Lipnic, însă, acest obicei este păstrat cu mare grijă, iar colindele sunt transmise din tată-n fiu:

"În ceată avem doi bunei cu nepoți care transmit din generație în generație acest colind.Vrem ca să se păstreze pentru că acestea sunt niște perle a patrimoniului nostru".

"Bunelul meu povestea că cetele de bărbați de prin luna noiembrie se adunau la margine de sat și se antrenau. Făceau repetiție și poate mai venea cineva nou în ceată".

Oamenii din sat regretă că în ultimul timp tot mai puțini păstrează aceste tradiții:

"Pe timpuri era frumos, mai ales seara când ieșeai afară la toate casele, prin toate ogrăzile se auzeau cete de bărbați, de femei acum tot mai slab și mai slab."

Un obicei demult uitat în majoritatea satelor s-a păstrat la Trinca. Tinerii din localitate merg cu Craii:

"În ziua de Crăciun trei crai de la răsărit au venit cu daruri, cu aur, tămâe și smirnă pentru Mântuitorul. Îmbrăcați frumos,în această zi băieții merg din casă în casă cu Craii și fiecare îi primește".

"De fapt scopul lor este de a organiza în ograda gospodarilor o adevarată sărbătoare.Gospodarii sunt invitați la dans la sârbă."

În cele mai multe sate din Moldova Crăciunul este sărbătorit în data de șapte ianuarie, în unele localități de pe malul Prutului, însă, Nașterea Domnului este marcată în 25 decembrie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu