Tradiţii în ajun de Sfântul Andrei! Fetele fac vrăji, iar băieţii fură porţi

Embed:

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc mâine pe Sfântul Andrei. În ajun, fetele nemăritate fac vrăji pentru a-şi afla ursitul. Cele care vor să afle cine le va fi soţ, vor petrece noaptea în faţa unei oglinzi, în apropierea căreia sunt aprinse două lumânări.

Ghidate de superstiţiile legate de noaptea Sfântului Andrei, câteva fete nemăritate din satul Nicoreni, raionul Drochia, au încercat să afle când se vor mărita. 

O altă tradiţie spune că, înainte de a se culca, fetele trebuie să pună busuioc sau un pieptene sub pernă pentru a-şi visa ursitul.

Potrivit datinilor străvechi, în ajun de Sfântul Andrei, tinerii fură porțile fetelor nemăritate.

Psihologii spun că aceste tradiții sunt alimentate de curiozitate.

"Cred că nesiguranţa este una dintre caracteristice persoanelor care caută cumva răspuns în vrăjile sau obiceiuri din genuri acesta oamenii pot fi curioşi cu privire la viitor", a declarat psihologul Liuba Ceban. 

Preoţii dezaprobă aceste obiceiuri și spun că sunt nişte superstiţii, care contravin învăţăturii creştine.

"Sunt niște obiceiuri care s-au păstrat din vechime, dar care nu au nimic comun cu biserica și cu învățătura creștinească. Sărbătoarea sfântul Andrei a fost pusă de către sfinții părinți într-o zi de sărbătoare a păgânilor, când păgânii sărbătoreau o divinitate veche", a declarat preotul Vasile Bulgaru. 

Potrivit tradiţiei populare, în noaptea de Sfântul Andrei umblă strigoii prin gospodării, iar oamenii pun usturoi la uşi şi ferestre pentru a se proteja.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu