Tradiţii de peste veacuri. Ce ştiu moldovenii despre obiceiul "călcatului de struguri în picioare" (VIDEO)

Știi aceste secvențe rupte dintr-o legendă parcă, unde o tânără calcă poama cu picioarele și face primul must. Celebrul dans a lui Celentano., desenele animate, renumite filme cu actrițe și ceartă în poamă. Toate ne prezintă tradiția vie a călcatului de struguri în picioare, scrie prime.md.

A cui ar fi oare această tradiție, căci la noi prin sate e de mare mirare acest obicei.

Unii zic că e rușine, te-ar vorbi tot satul de săracie dacă ai călca strugurii cu picioarele. Alții sunt cu ale lor instrumente.

Legendele spun că anume fetele nelogodite erau puse la strivit struguri. Scurgeau mustul din bobiţe până îşi găseau ursitul.

Cea mai veche reprezentare a călcatului de struguri este prezenta pe un sarcofag al secolui al III-lea d.Hr., care ilustrează o scena pastorală la un festival rural în epoca romană. Iar de aici în lumea toată. Doi viticultori burgunzi se scaldă în sânge de viță, o dinastie franceză în timpul zdrobirii și mulți alții, dar mai puțini de ai noștri.

Astăzi acest ritual este mai mult un subiect istoric, prezent în arta contemporană, printre care melodia "Stomp them Grapes" Mel Tillis din 1974, episodul I Love Lucy "Filmul italian al lui Lucy" și o carte a copiilor lui Alan Madison.

În prezent acest obicei e mai degrabă un element de show prezent recent şi în platou la Prima Oră!
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu