TRADIŢII DE JOIA MARE. Toate gospodinele coc pască și cozonac

Embed:

De Joia Mare, în satele Moldovei miroase a pască și cozonac și asta pentru că, potrivit tradiției, anume în această zi se fac toate copturile pentru Paşte.

Mai multe gospodine din satul Selemet, raionul Cimişlia, s-au adunat la o șezătoare, pentru a-şi aminti de obiceiurile de altă dată, când ouăle erau vopsite cu coji de ceapă, se coceau hulubii, iar în grădină se plantau, neaparat, semințele de dovleac. 

"O să vopsim ouăle, o să facem pasca, o să facem cozonac".

Ca să fie lucrul mai cu spor gospodinele au stropit locuinţa şi masa de lucru cu apă sfinţită.

"Vă stropesc cu agheasmă să nu se lipească răul de dumneavoastră, Doamne ajută şi într-un ceas bun".

Pasca şi cozonacul au fost făcute după reţeta tradiţională, pe care gospodina casei, Ana Cotruță, a moştenit-o de la bunica sa.

"Punem botcala, botcala e de casă. Ea este muiată. O punem şi pe ea."

"Simplu: făină şi sare şi apă călduţă . Brânza cu ou şi ou bătut cu care trebuie să ungem pasca"

Gospodinele au vopsit şi ouă, după metoda tradiţională, cu coji de ceapă.

"Ca să aflăm culoarea vopselei, punem un ou de probă, după asta îl punem deoparte şi îl ducem la sfinţit şi în prima zi de paşte îl rupem în bucăţi şi îl dăm la copii să-l mănânce"

Şi cum tradiţiile trebuie transmise din generaţie în generaţie pentru a nu se uita, cei mici au învăţat cum se făceau pe timpuri biscuiţii şi au împletit şi câte un hulub.

"Avem făină, zahăr, vin alb şi untură,grăsime de porc."

"Se frământă pe urmă şi pe urmă se învăluceşte. Dar aţi mâncat hulubaşi?Da. Şi cum sunt?Foarte buni."

Gospodarii au fost şi ei de ajutor femeilor. Aceştia au pregătit mielul pentru a fi pus la cuptor.

"Piper negru, frunză de dafin, sare usturoi mărunțit punem. Îl ungem tot şi îl punem la cuptor."

Tot în joia mare se pune în grădine seminţele de dovleac pentru a avea din ce face plăcinte la vară.

"Alegem câteva seminţe. Măi Vasile du-te şi fă câteva cuiburi. Mergem şi le punem în grădină ca să avem bostani buni şi dulci. "

Printre oaspeţi au fost şi câţiva săteni care locuiesc de mulţi ani peste hotare, dar au venit acasă de Paşte.

"Acasă este bine. Când nu avem posibilitatea să venim acasă de Paşte, gătim acolo, masa tradiţională o gătim acolo în Italia"

"De aceea venim acasă ca să nu uităm tradiţiile. Tare frumoase la noi tradiţiile, se deosebesc de toate ţările. Acolo e trist"

Evenimentul face parte din proiectul "Obiceiuri online acasă" iniţiat de PNUD. Aşa că cei care n-au reuşit să ajungă acasă de sărbători au putut vedea online șezătoarea.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu