TRADIŢII de Înălțarea Domnului în satul Nicoreni. Cum au sărbătorit localnicii şi ce spun preoţii

Embed:

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului sau Ispasul. În toate bisericile din ţară s-au oficiat slujbe. Timp de zece zile, creştinii se vor saluta cu "Hristos s-a înălţat" şi "Adevărat s-a înălţat". Oamenii s-au pregătit de acest eveniment exact așa, cum au făcut-o în ziua de Paști.

Zeci de enoriaşi din satul Nicoreni, din raionul Drochia, au mers dis-de-dimineaţă la biserică pentru a se ruga:

"Pentru noi e o sărbătoare asemenea cu Paştele, foarte importantă sărbătoare. Am făcut pască, am făcut ouă roşii, ne-am gătit în tot sensul cuvântului".

Preoţii spun că sărbătoarea Înălţarea Domnului este o adevărată minune.

"Înălţarea Domnului la cer, ce înseamnă? Noi avem nădejde în aceea că o să fim şi noi înălţaţi la cer. Locul nostru este acolo în ceruri, noi pe pământ suntem ca nişte musafiri, trecători prin lumea asta", a explicat Zaharia Darii, preot.

După slujba de la biserică, oamenii s-au întâlnit în centrul satului, unde a fost organizat un festival dedicat tradiţiilor şi obiceiurilor de Ispas.

Potrivit unei tradiţii mai vechi în centru satului Nicoreni a fost instalat un leagăn, iar cei care doreau să se aşeze trebuiau să ofere ouă roşii.

"De Ispas era o sărbătoare în sat unde se duceau copii şi să dădeau ouă roşii, ouă încondeiate", a spus o localnică.

Totodată, tradiţia spune că în ziua Înălţării Domnului, agricultorii merg în câmp pentru a vedea cum va fi roada în acest an.

"Dacă se vede cioara din grâu, înseamnă că grâul nu a rodit. Dacă nu se vedea cioara, atunci se consideră că va fi roadă. E frumos grâul, în privinţa la aceasta eu dau garanţie".

Tradiţia creştină spune că Ispasul este întotdeauna într-o joie, la 40 de zile de la Paşte. Ispasul vine de la personajul mitic cu acelaşi nume, despre care se spune că ar fi asistat la Înălţarea Domnului la cer. Acesta este văzut ca un om vesel şi de aceea creştinii trebuie să se bucure în această zi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu