TRADIŢII DE FOCA! Maria Magdalena şi Mucenicul Foca, cinstiţi astăzi

Embed:
Creştinii ortodocşi de stil vechi îi cinstesc astăzi pe Sfânta Maria Magdalena şi pe Mucenicul Foca. De dimineaţă, oamenii au mers la biserică şi s-au rugat pentru sănătate şi bunăstare.

"Am venit la biserică să mă rog oleacă şi să sărbătoresc, în general în zilele de sărbătoare trebuie de dus cinstea sărbătoriţilor", a spus o femeie.

Unii creştini spun că respectă cu sfinţenie tradiţiile legate de această sărbătoare.

"Focul, focul.. parcă nu-i aşa mare sărbătoare cum îi periculoasă, azi nu se poate de făcut focul mai ales cu lemne. În cinstea crucii Domnului Isus Hristos că ea a fost de lemn", a spus o femeie.

"Să nu faci focul, să nu tai iaca să te împărtăţeşti, iaca mulţumesc lui Dumnezeu că ma ajutat să m-am împărtăşit", a spus o femeie.

Maria Chiencu din satul Costeşti, raionul Ialoveni, spune că în urmă cu mulţi ani, în această zi, vecinilor le-a ars casa, pentru că au mers în câmp la muncă.

"Nişte oameni se sâleau să lucreze să mântuie lucrul şi când au ajuns oamenii ceia la iaz, apu zic ia uite, arde o casă şi când au ajuns acasă, casa lor era arsă. Şi mama când era spunea că sunt tare periculoase zilele acestea", a spus Chiencu Maria, locuitoare a satului.

Reprezentanţii mitropoliei îndeamnă creştinii să nu creadă în superstiţii legate de această zi sfântă.

"Creştinii fac mâncare dacă trebuie, pentru că în casă trebuie să fie pace, linişte şi buna întelegere. Cine are un dubiu se apropie de preot şi îl întreabă. De aceea se calcă, se face focul mai ales când vine vorba de familie, de dragostea în familie, de pace", a spus Pavel Borşevschi, parohul bisericii "Sfântul Dumitru".

În Moldova, 1250 de femei poartă numele Magdalena, peste 120 de mii - Maria, iar 50 de bărbaţi se numesc Foca.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu