Tradiţii de Crăciun la moldoveni: Sacrificarea porcului

Embed:

Agitaţie mare în gospodăriile moldovenilor. Şi asta deoarece, în ajunul sărbătorilor de iarnă, oamenii de la sate taie porcul. Conform tradiţiei, godacul îngrăşat timp de un an, este sacrificat pentru ca femeile să aibă din ce găti masa de Crăciun şi Revelion.

Ziua în care este tăiat porcul este un prilej de bucurie şi pentru cei mici. Ei se înghesuie să-l încalece, pentru că aşa carnea ar fi mai gustoasă. Şi, tradiţional, se înfruptă primii din coada şi urechile porcului.

Godacul este pârlit, curăţat bine şi numai după aceasta carnea este tranşată. Sacrificarea porcului este un adevărat ritual pentru locuitorii din Larga, raionul Briceni.

"Carnea va fi curată dacă porcul va fi curat, crescut bine, pârlit bine şi curăţat, trebuie să-ţi fie dragă treaba aceasta. Pentru mine aceasta este o sărbătoare, nu în toată ziua tăiem porcul şi vin prietenii", povesteşte Igor Vatamanu, locuitor al satului Larga.

După ce carnea este tăiată şi sortată, gospodinele pregătesc bucatele pentru masa de Crăciun. "Din piciorul de dinainte se scoate carne pentru pârjoale, bătute. Slănina o punem cu sare, din picior de porc facem răcituri", explică Rodica Vatamanu, gospodina casei.

Ritualul se încheie cu o masă comună, numită "pomana porcului" sau "praznicul porcului". Toţi cei care au participat la acest proces gustă din tradiţionala friptură de porc.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu