Tradiţie respectată cu stricteţe! În ajun de Crăciun pe stil vechi, gospodarii taie porcul

Embed:

Godacii din cotețe nu scapă de cuțit nici în acest an! Tradiţional, în ajun de Crăciun moldovenii taie porcul, pentru ca gospodinele să gătească bucate pentru masa de sărbătoare.

Obiceiul este respectat cu sfințenie şi în familia lui Eugen și Victoria Cunichevici din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni. 

Gospodarii Eugen şi Victoria au revenit, recent, din străinătate și au cumpărat un porc. Ei mențin tradiția de a tăia godacul în Ajunul Crăciunului, încă de la părinți.

"Înainte era om special care tăia porcul. Și în primul rând el scotea pieptul, care era mai "naglâi" scotea o bucată mai mare, că era a lui pieptul de la porc. Da, acum avem ai noștri care taie", a spus Eugen Cunichevici. 

La sacrificarea porcului se adună rudele şi vecinii gospodarilor.

"Îl coacem bine, îl spălăm să fie curat și începem să-l desfacem pe bucăți. Acum toată lumea pârlește cu gaz, că nu sunt paie. E mai repede procedura cu gaz, cu paie e mai greu", a spus Alexandru Faico. 

Stăpânul casei spune că va păstra fierea porcului pentru a o folosi în scop tămăduitor. El a deprins acest lucru încă de la bunici.

"Asta este fierea și când vine vremea că un copil, dar chiar și un matur se frige, atunci se unge cu ea și rana se tămăduie", a spus Iurie Guzun. 

Godacul este pârlit și curăţat bine, după care carnea este tăiată şi sortată. Abia acum este momentul ca porcul să intre pe mâna gospodinelor.

"Din costiță facem de sărbători friptură. Din picioare facem piftie, din mușchi facem bătută și pârjoale. Din inimă, rinichi facem cighiri", a spus Victoria Cunichevici. 

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Crăciunul pe data de șapte ianuarie. Tot atunci se încheie și postul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu