Toyota renunţă la vânzarea versiunilor diesel ale maşinilor din propria gamă în Italia

Biroul italian al mărcii Toyota, unul dintre cele mai importante pe care constructorul japonez le are în Europa, a decis să renunțe complet la vânzarea versiunilor diesel (Yaris, Auris și RAV4) ale autoturismelor din propria gamă. Astfel, începând cu luna ianuarie 2018, Aygo, Yaris, Auris, Prius și crossoverele C-HR și RAV4 pot fi comandate în Italia exclusiv în versiuni pe benzină sau hibride.

În gama Toyota Italia rămân totuși două modele de talie mare care pot fi cumpărate în variante diesel doar pentru că în acest moment ele nu au variante hibride: pick-up-ul utilitar Hilux și off-roaderul Land Cruiser.

Pe lângă eliminarea variantelor diesel de pe cele mai importante modele ale sale, Toyota oferă în Italia un program de trade-in care le acordă un bonus de 7000 de euro clienților de mașini diesel care se orientează spre hibrizii brandului japonez.

Strategia este dublată parțial și de biroul românesc al celor de la Toyota, care a păstrat însă în gama de autoturisme Avensis diesel. Este de așteptat însă ca și această versiune să fie eliminată în cursul acestui an.

"Nucleul strategiei noastre se concentrează pe hibrizi. Cu cât avansăm, cu atât avem nevoie mai puțin de diesel-uri", a declarat un purtător de cuvânt Toyota Europe citat de Automotive News. În acest moment, 50% din vânzările Toyota în Europa sunt reprezentate de versiuni hibride ale modelelor din gamă, iar procentul va crește în cursul anului 2018. În același timp, 15% dintre mașinile Toyota vândute pe Bătrânul Continent sunt echipate cu motoare diesel.

Mișcarea celor de la Toyota este aparent surprinzătoare având în vedere faptul că are loc pe o piață care iubește motoarele diesel. În 2017, vânzările de mașini diesel din Italia au crescut cu 6.2% și au ajuns la o cotă de piață de 56.7%.

Cu toate acestea, doar 6% din vânzările japonezilor în 2017 au fost reprezentate de versiuni diesel, cea mai mare parte dintre aceste mașini fiind versiuni ale lui RAV4 (18% din vânzările totale ale SUV-ului nipon). Compania va compensa însă pierderea acestor procente prin promovarea și mai apăsată a versiunilor hibride, un segment de piață aflat în urcare vertiginoasă în această țară (+71% la nivelul întregii piețe în 2017).

În Italia, Toyota a vândut 89.000 de mașini în 2017, compania japoneză atingând o cotă de piață de 4.5%.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu