Toyota a prezentat două motoare economice noi

Toyota a prezentat două motorizări noi, ambele alimentate cu benzină. Agregatele sunt de 1.0 şi 1.3 litri, primul dintre ele fiind dezvoltat împreună cu Daihatsu. Unitatea de cilindree superioară este realizată intern şi funcţionează în ciclul Atkinson, asociat de regulă cu modelele hibride, inclusiv cu cele de la Toyota, scrie automarket.ro.

Japonezii spun că aceste două motorizări fac parte dintr-o nouă gamă de propulsoare, orientate spre eficienţă maximă de carburant. În baza inovaţiilor aplicate acestor motorizări, cei de la Toyota spun că sunt cu cel puţin 10% mai eficiente decât unităţile pe care le vor înlocui.

Secretul celor două motorizări noi este îmbunătăţirea eficienţei termice, care a crescut cu cel puţin 30% în raport cu unităţile echivalente din gamă. Eficienţa termică este una dintre lacunele motoarelor cu ardere internă, o cantitate importantă de energie fiind pierdută la fiecare ciclu de combustie prin căldura degajată de acest proces, care nu este cuantificată în niciun fel. Cei de la Toyota nu au dezvoltat o soluţie de a refolosi energia risipită, ci au redus risipa.

Combustia a fost îmbunătăţită la rândul ei, prin noi porturi de admisie, care generează un vârtej vertical al amestecului carburant în interiorul camerei de combustie. Acest procedeu este aplicat atât în cazul unităţii de 1.3 litri, cât şi în cazul de 1.0 litri, chiar dacă aceasta din urmă funcţionează tot în ciclul Otto, nefiind "promovată" la Atkinson.

În cazul unităţii de 1.3 litri, aceasta este cu 15% mai eficientă decât propulsoarele actuale cu aprindere prin scânteie oferite în gama Toyota, spun reprezentanţii mărcii japoneze. Motorizarea de 1.0 litri dezvoltată în colaborare cu Daihatsu se mândreşte şi cu un sistem EGR răcit, pentru îmbunătăţirea sistemului de recirculare a gazelor arse, un sistem Start-Stop în standard şi un raport de compresie ridicat, dar încă nedezvăluit.

Fratele său mai mare, de 1.3 litri, are un raport de compresie de 13.5:1, care promite un raport de expansiune mai mare şi reduce semnificativ pierderile termice. Spre comparaţie, partenerii de la Mazda lucrează la motoare cu aprindere prin scânteie care vor ajunge să atingă rapoarte de compresie situate între 16:1 şi 18:1, care promit să fie cu până la 30% mai eficiente decât unităţile echivalente din gama actuală Mazda SkyActiv.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu