Toxicolog: Vopseaua folosită în şcoli conţine 20-40 de substanţe toxice, ce pot provoca cancer

Toxicologul invitat la emisiunea Tema Zilei de la Canal 2 a declarat că vopseaua utilizată în interiorul căminului Colegiului Tehnologic poate avea efecte cancerigene, iar președintele Asociației pentru protecția consumatorilor a menţionat că nu există prevederi în Codul Educaţiei care stipula expres că astfel de reparații trebuie făcute în perioada vacanţei.

"Pericolul inhalării substanţelor chimice, în cazul dat a solvenţilor organici, nu în ultimul rând, s-a vorbit că ele pot conţine plumb. Din fericire, acel plumb din vopsea nu intră în organismul uman. Dar dacă vorbim despre aceşti solvenţi organici, deja este demonstrat de milioane de studii că aceştia au inclusiv şi efecte cancerigene", a declarat, miercuri, în cadrul emisiunii "Tema Zilei" de la Canal 2, doctorandul în chimie farmaceutică şi toxicologică, Vladimir Bolocan. 

În cazul în care expunerea la vopsea este de durată, atunci ea poate dăuna grav sănătăţii, susţine Bolocan. În opinia lui, probabil, asemenea cazuri aveau loc şi anterior, doar că nu erau atât de mediatizate şi este mai complicat de muşamalizat asemenea întâmplări nefericite. Specialistul în toxicologie susţine că în cazul de la căminului de la colegiului tehnologic, dacă apăruse urgenţa de a efectua lucrări de aplicare a vopselei, copiii urmau să fie cazaţi temporar în altă parte, pentru a evita intoxicarea. 

"Într-o instituţie de învăţământ, după regulile generale, totul trebuie să fie organizat astfel, încât să nu creeze incomodităţi, iar în cazul în care creează careva incomodităţi, să fie luate măsurile necesare pentru a îngrădi şi a-i atenţiona pe cei care pot afectaţi de anumite lucrări de construcţii. Din practică, cunoaştem că toate lucrările se fac în perioada de vară, când instituţiile sunt pustii, când nimeni nu frecventează orele. Dar nu avem nicăieri indicat în lege expres, în Codul Educaţiei, sau în alt act normativ că lucrările de construcţie urmează a fi efectuate în perioada de vară", a declarat în aceeaşi emisiune preşedintele Centrului pentru protecţia consumatorilor, Denis Starus.

Potrivit lui Staruş, administraţia instituţiei de învăţământ poartă răspundere pentru că a neglijat şi a acţionat nu cu intenţie directă, fără să ia în consideraţie consecinţele provocate în urma efectuării anumitor lucrări planificate. El a dat drept exemplu, cazuri când nu au fost efectuate lucrările de finisare a podurilor şi au început să cadă bucăţi din tavanele suspendate. În asemenea caz, administraţia riscă să fie sancţionată contravenţional pentru neglijenţă în serviciu cu provocarea daunelor.

 

loading...

Lasă un comentariu