Totul ce trebuie să ştii despre ciuperca piciorului. Iată 4 modalităţi pentru a o combate natural

Ciuperca piciorului, nu este chiar un subiect atrăgător de conversaţie. Nu este nici o afecţiune despre care mulţi să pot admită deschis că se lupta cu ea. Totuşi este o afecţiune reală şi comună care poate fi şi dureroasă, şi jenantă

Nu doar că ciupercă piciorului este cronică, dar este şi potenţial contagioasă. Da, dacă partenerul tău de viaţă are ciupercă piciorului, nu vei vrea să utilizezi în comun pantofii/papucii, unghiera sau ciorapii, sau să îi faci frecţii la picior, până când afecţiunea nu a fost rezolvată! Ciupercă piciorului se poate răspândi uşor şi la unghiile de la mâna.

Există câteva tipuri de fungi/ciuperci care afectează unghiile, cea mai comună fiind onychomycosis – care au patru subtipuri diferite. Ciupercă unghiei începe că o pată mică, albă, galbenă sau verde în apropiere de marginea unghiei. Pe măsură ce infecţia se întinde tot mai mult sub unghie, apar alte simptome. În cele din urmă, ciupercă se va răspândi afectând întreagă unghie şi patul unghial, ceea ce vătăma şi orice nouă creştere a unghiei. Onicomicoză mai poate fi cauzată de candida sau de tipurile dermatofitice de mucegai. Mulţi oameni ce dezvoltă ciupercă unghiei o contractează de la instrumentele de pedichiură contaminate. Dacă instrumentele nu sunt dezinfectate adecvat, ciupercă se răspândeşte că un foc sălbatic. 

Cei care au un sistem imunitar compromis sau suferă de cancer, boli autoimune sau au suferit un transplant de organ sunt şi ei predispuşi la infecţia cu ciupercă. Dacă ai luat vreodată un tratament îndelungat cu antibiotice, s-ar putea să capeţi infecţia, întrucât antibioticele omoară toate bacteriile binefăcătoare care le ţin sub control pe cele rele.

Există un număr de lucruri pe care le poţi verifică pentru a estima dacă ai sau nu ciupercă piciorului:

1. Decolorări sub unghie, aproape de margine – de obicei verde, galbenă sau albă;
2. Unghii moi sau dureroase;
3. Unghii neobişnuit de groase; 
4. Decolorări galben verzi sau negre; 
5. Unghii care se fărămiţează în jurul marginilor;
6. Unghii urat mirositoare;
7. Formă distorsionată a unghiilor; 
8. Roşeaţa sau umflătură în unghii sau în jurul lor; 
9. Unghii care se separă de patul unghial;
10. Textura aspră şi inegală a unghiilor; 
11. Bacteriile intestinelor sănătoase şi ciupercă piciorului.

Întreţinerea unei flore bacteriene intestinale sănătoase este esenţială pentru funcţionarea optimă a sistemului imunitar şi a creierului. Obiceiul de a mânca prea multe alimente denaturate şi-a luat tributul asupra corpurilor noastre, care au nevoie de o sursă constanţa de bacterii bune pentru a ţine la distanţă afecţiuni precum ciupercile.

Consumul regulat al alimentelor bogate în fermenţi ne garantează o flora bacteriană intestinală sănătoasă, care este esenţială foarte pentru un sistem imunitar puternic, care la rândul său ne poate proteja de apariţia ciupercilor nocive. 
Totodată se recomandă adoptarea unei diete echilibrate, cu multe fructe proaspete, legume şi grăsimi sănătoase. 

Totuşi dacă te trezeşti că ai ciupercă la picior, sunt câteva moduri naturale de a opri dezvoltarea ei – în special dacă acţionezi înainte de afectarea întregului pat unghial.

1. Ulei de cimbru: cimbrul a fost utilizat în scopuri medicinale de mii de ani. Are o acţiune antimicrobiană şi antioxidantă care l-au făcut o alegere foarte bun pentru infecţiile pielii, că şi pentru cele fungice ale unghiei. Aplică nişte ulei de cimbru pe zona infectată de două ori pe zi, până la dispariţia infecţiei. 

2. Oţetul din cidru de mere: acest oţet posedă proprietăţi puternic antifungice, antibacteriene şi antivirale, ceea ce îl face atât de eficient pentru aşa de multe afecţiuni. Poate fi utilizat pentru a ajută împotriva infecţiei fungice în două moduri: poţi bea 2 linguri de oţet amestecate cu 235 ml de apă de trei ori pe zi pentru a echilibra pH-ul, şi de asemenea să masezi de trei ori pe zi o mixtură de 2 linguri de oţet şi o lingură de apă pe unghia infectată. 

3. Uleiul arborelui de ceai: uleiul arborelui de ceai (Melaleuca alternifolia) poate fi utilizat în oricare infecţie a pielii. Este un ulei esenţial unic pe care cu siguranţă ţi-l doreşti în dulăpiorul tău cu medicamente. Plin de proprietăţi antivirale, antiseptice şi antimicrobiene, acest ulei poate fi aplicat direct pe piele sau mixat cu un ulei purtător, cum ar fi cel de migdale dulci sau de seminţe de struguri. 
Utilizează acest puternic ulei pentru a trata muşcăturile de insecte, tăieturile, zgârieturile, aftele, herpesul, candidoza, ciupercă piciorului, piciorul de atlet. Într-un studiu, a fost utilizată o crema conţinând ulei de arbore de ceai pentru a trata ciupercă piciorului, şi rezultatele au demonstrat eficacitatea acestuia, când 80% din cazurile tratate cu crema respectivă au fost vindecate, comparativ cu nici un caz în grupul de control. 

4. Extract din frunze de “rădăcina şarpelui”/Ageratina altissima: Cercetări efectuate la Biomedical Laboratory of the Instituto Mexicano del Seguro Social/Laboratorul Biomedical al Institutului Mexican pentru Siguranţă Socială au găsit că extractul din frunze de “rădăcina şarpelui” este la fel de eficient pentru ciupercă piciorului că şi unele medicamente aplicate local pe zona afectată. 

Odată ce patul unghial este compromis, tratamentul trebuie să continue până la creşterea unei unghii noi, iar această poate lua până la un an la unii oameni. Unicul motiv pentru care majoritatea tratamentelor eşuează, este că pacienţii nu le continuă destul de mult timp, scrie viaţaverdeviu.ro.

Tratamentele convenţionale precum medicaţiile antifungice sunt disponibile sub formă de pilule, sau creme/unguente cu aplicare locală şi sunt aplicate pe unghii şi zonele afectate. O opţiune populare este cea a tratamentelor laser, şi s-au dovedit eficiente în tratarea infecţiilor prin omorârea fungilor cu căldură. Medicii de specialitate pot să înlăture chirurgical o unghie infectată sau o bucată din ea.

Dacă ciupercă este foarte avansată sau aveţi dureri mari, roşeaţa sau umflătură, duceţi-va imediat la doctor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu