Totalurile anului se fac ÎN DIRECT la Fabrika LIVE TEXT

(UPDATE 22.49) Bogdan Ţârdea: A îngheţat sistemul politic, ceea ce se explică prin faptul că mass media e cartelizată, şi businessul la fel. Occidentul e foarte bine informat despre ceea ce e în Moldova şi atitudinea faţă de liderii AIE nu este egală. Occidentul ar putea fi cointeresat în susţinerea unei anumite forţe care ar putea substitui una din componentele AIE care provoacă probleme.

(UPDATE 22.44) Nicolae Chirtoacă: Dacă nu e democraţie în interiorul partidul, cum să se manifeste nişte forţe sănătoase. Da, sunt politicieni care nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă.

(UPDATE 22.41) Anatol Ţăranu: Forţa a treia se găseşte inclusiv în interiorul AIE. Atunci când Filat a început lupta cu păpuşarul, a fost o încercare a două grupări oligarhice să-şi regleze conturile sau o încercare din interior? Cine e Filat, Leancă, oamenii care sunt nemijlocit legaţi cu Europa şi care doresc ca aici să se creeze forţa a treia, poate nu sunt imboldurile lor, ci unele venite din exterior. Dacă în interiorul AIE nu există forţa a treia, în zadar mizăm pe ea. Fără suţinerea celor din interiorul AIE, în zadar mizăm pe această forţă a treia. Dacă această Alianţă se va reproduce unu la unu după alegerile din 2014, va fi o mare ratare pentru R. Moldova.

(UPDATE 22.36) Nicolae Chirtoacă: Elementul cel mai specific pentru R. Moldova, Occidentul are nevoie de o guvernare democratică, deoarece nu îi vrea pe comunişti la guvernare. Occidentul sprijină actuala guvernare pentru a-şi securiza frontierele. Pentru asta ei ne spun: luptaţi cu corupţia, noi o să vă dăm bani, vor veni investiţiile.

(UPDATE 22.30) Alexei Tulbure: Nu există înţelegerea în Chişinău că aceşti oameni sunt condamnaţi, acest sistem se va distruge şi îi va distruge şi pe ei. Noi treuie să resetăm R. Moldova, tradiţiile etc. Mesajul: noi vom alege preşedintele şi vor începe să se schimbe numele a fost nu doar pentru uz intern, dar şi pentru partenerii externi, apoi au fost cele două instituţii. Nimci nu se schimbă. Partenerii le dau parale şi le pun condiţii, sunt unicele realizări cu care ei pot veni la alegeri. Cine sunt acum eroii tineretului? Oligarhii, raiderii, cei care se pot învârti.

(UPDATE 22.15) Bogdan Ţîrdea: Se mimează parţial lupta cu corupţia. Percepţia care se creează, că de fapt sunt sacrificaţi pionii, pentru a-i proteja pe acei oligarhi care creeză sistemul. Avem două instituţii foarte importante, care sunt anacronice, Procuratura şi CSJ. Majoritatea dosarelor mari sunt compromise, pe dosarele mici sunt anumite progrese. La aceste doupă instituţii trebuie să fie lovitura de graţie. LA CSJ a  început purificarea, se ia Muruianu de la CSJ şi se transferă la Curtea de Apel. Îi penalizăm pe cei mici şi facem anumite reforme cosmetice, care tot sunt bune, dar sistemul nu se schimbă.

(UPDATE 22.16) Igor Boţan: Nu trebuie să complicăm lucrurile. Deciziile se iau în cadrul consiliului Alianţei, acolo şi sunt oligarhii. Cum au ajuns acolo e altă problemă. Nu ştiu ce au cu asta comuniştii, poate au.

(UPDATE 22.12) Nicolae Chirtoacă : E mai mult decât corupţia, sunt deturnări de fonduri deosebit de mari. Sistemul nu poate lupta cu sine.

(UPDATE 22.09) Anatol Ţăranu: Putem pune o notă foarte proastă luptei cu corupţia. Nu se vrea, deoarece ar putea prejudicia unele interese, sigur că în primul rând ale celor din AIE, cine azi e cu lingura? Ce trebuie să facă CNI în R. Moldova? Să le spună oligarhilor pe nume, să îi nominalizeze, asta e menirea ei la prima etapă. Comisia trebuie să purifice clasa politică şi dacă s-ar crea acest filtru, atunci şi clasa politică ar funcţiona după alte calapoade, criterii. Comuniştii au dat foc la două clădiri, ca să aibă posibilitatea să mai rămână la guvernare, dar au dat greş un pic. Şi mai interesant e de ce AIE nu a răspuns la aceste întrebări.

(UPDATE 22.02) Nicolae Chirtoacă : Actuala guvernare se apropie cu paşi foarte mărunţi de ceea ce se numeşte reformarea sistemului ca atare. Are loc mimarea luptei cu corupţia. MAI e într-o fază de reconstrucţie. Elementul cel mai vulnerabil şi care mă pune foarte mult în gardă e procuratura. Niciunul din dosare nu a fost pus pe rol, toate au fost puse pe raft. Noi nu consiolidăm statul de drept, noi trebuie să-l creăm.

(UPDATE 21.56) Igor Boţan: Anul care se încheie a fost un an al surprizelor. La început de an, în loc de a doua încercare de alegere a şefului statului avem declaraaţiile politicienilor despre organizarea unui referendum, apoi altă surpriză, în loc de referendum avem alegerea lui Timofti etc. Toate acestea ne conving că Moş Crăciun există, iar domnul preşedinte poate confirma.

(UPDATE 21.52) Bogdan Ţîrdea: Pe de o parte am avut un proces de continuă scădere a creşterii economice. În plan politic am asistat la un continuu proces de oligarhizare, nu doar la nivel parlamentar şi guvernamental, dar şi la nivel local, au demonstrat-o şi alegerile din Găgăuzia. Un  proces interesant a fost şi cartelizarea mass media. Observăm şi un proces de raiderizare, monopolizare a economiei, reprivatizare a anumitor bunuri economice ale statului. A avut loc şi o erodare a democraţiei, de fiecare dată s-a mers la limita procedurii, ca să nu zic că s-a încălcat.

(UPDATE 21.46) Alexei Tulbure: A fost un an dramatic, situaţia era de multe ori pe muchie de cuţit. Pe de altă parte, a fost un an ilustrativ. Cine l-a ilustrat? Anul 2012 ne-a arătat că democraţia noastră e foarte firavă şi cât de uşor se poate încălca orice. Acest an ne-a arătat că guvernarea nu are soluţii pentru problemele care apar. Tot în ce au fost ei eficienţi au fost atacurile asupra opoziţiei. Să dai în opoziţie după trei ani de guvernare e deja culmea. Ei nu trag învăţăminte, nu înţeleg că, consolidarea democraţiei e garanţia pentru viitor. Concluzia: AIE o va sfârşi ca şi predecesorii săi, doar că soarta Alianţei poate fi şi mai dramatică, deoarece ei au produs atâtea fărădelegi... Următoarea guvernare va declanşa procese de judecată împotriva unora din AIE.

(UPDATE 21.40) Anatol Ţăranu: Ne găsim în faza oligarhică a dezvoltării noastre. Nu am fost cu stea în frunte ca să evităm o fază absolut logică, dar cât timp va dura această plăcere? 40 de ani? Două generaţii tot e bine. Ar putea fi şi trei şi patru dacă nu o să ne ajungă minte. Am fi evitat această fază? Sunt nişte perioade logice în istoria oricărei societăţi. Perioada oligarhică e logică, deoarece cum s-au deschis subapele, oamenii au început să folosească toate pârghiile pentru a se căpătui. Dar dacă judecăm doar în termeni pragmatici, anul 2012 îşi are şi realizărie sale: a fost ales preşedintele, doi ani nu am putut să o facem, deşi opoziţia spune că nu e o realizare. Sper că în acest a, politicienii noştri au învăţat ce înseamnă promovarea politicii externe.

(UPDATE 21.35) Nicolae Chirtoacă: Tendinţele sunt foarte negative, spre sfârşitul anului nimerim în recesiune. Problemele, stabilitatea, apropierea de Europa, reformarea sistemului judecătoresc, dar nu de dragul judecătorilor, ca să-şi formeze corporaţie. Avem elemente oligarhice tot mai multe şi mai multe. Ne aflăm în stadiul oligarhic, majoritatea instituţiilor statului sunt dominate de anumite grupări. În total 40 de ani rămânem în faza asta de inconştienţă totală, natura acestui regim oligarhic e antipopulară în esenţă. Sunt anumite eşaloane de judecători care conlucrează cu grupările oligarhice. Asta e situaţia în ajun de Revelion.

(21.20) În ultima ediţie Fabrika facem totalurile anului - un an în care a fost ales preşedintele ţării, în care au fost pornite unele reforme, majoritatea dintre care cu stângul, s-a mimat combaterea corupţiei, am primit oaspeţi înalţi, am mai asistat la o încercare de atac raider şi am sperat că va fi bine.

Cu ce ne-am ales din toate acestea? Aflaţi astăzi, la Fabrika. Invitaţii din această seară sunt analiştii politici Nicolae Chirtoacă, Anatol Ţăranu, Alexei Tulbure, Bogdan Ţîrdea şi Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu