Tot mai puţini tineri din Moldova merg la studii superioare

Embed:

Tot mai puţini tineri din Moldova optează pentru studii superioare. În ultimii nouă ani, numărul studenților a scăzut cu aproape 43 la sută. Datele au fost prezentate de Consiliul Rectorilor din Moldova şi au fost discutate de membrii Comisiei Cultură a Parlamentului.

Declinul este explicat de Ministerul Educației prin faptul că numărul absolvenților scade în fiecare an.

Numărul studenţilor este în continuă scădere începând cu anul 2007. Dacă acum 10 ani, aproape 129.000 de persoane își făceau studiile la universitățile din țară, atunci în 2016 numărul acestora a ajuns până la 75.000.

Cea mai drastică scădere a fost înregistrată între 2013 şi 2015, când numărul studenţilor a scăzut în fiecare an cu câte 8.000.

Statisticile mai arată că domeniul protecției mediului este cel mai neatractiv pentru studenți. Anul trecut, la facultățile din domeniu învăţau doar 25 de studenți.

Numărul acestora este în scădere cu aproape 60 la sută, față de 2011.

În ultimii șase ani, s-a atestat o micșorare a numărului de studenți cu aproape 57 la sută și în domeniul serviciilor de transport, unde anul trecut studiau 114 persoane.

Și asistența socială este neinteresantă pentru tineri, din 2011 și până în 2016, numărul de studenți a scăzut cu peste 50 la sută și a ajuns la 973.

Iar în domeniul arhitectură și construcții s-a înregistrat o scădere cu peste 40 la sută. Acest domeniu fiind atractiv pentru 3.052 de persoane.

Reprezentanții Consiliului Rectorilor sunt pesimiști și cred că numărul studenților va continua să scadă și în următorii ani.

"Eu cred că se va micșora încă cu 10-15 mii în anul universitar 2017-2018. Este o cădere bruscă, masivă cu imact negativ foarte mare asupra universităților noastre, astăzi, dar în câțiva ani va avea impact negativ asupra economiei Republicii Moldova", a declarat președintele Consiliului Rectorilor, Grigore Belostecinic. 

Și rectorul Universității Tehnice din Moldova confirmă că numărul studenților este pe an ce trece mai mic.

Viorel Bostan a spus că, în fiecare an, cu două sute de tineri mai puțin depun actele la această instituție. Iar din cauza asta, s-ar putea să nu se mai facă admitere la specialitățile Biotehnologii industriale și Ingineria şi managementul zăcămintelor, minerit nu s-ar mai putea înscrie.

"În anii 2007 - 2008, la această iniversitate erau admiși 24 de mii de studenți, iar astăzi avem zece mii de studenți, iar tendințele pe care le atestăm nu sunt foarte bune, în sensul că ne așteptăm la o scădere și mai mare", a spus rectorul UTM, Viorel Bostan. 

Principalele motive care au dus la crearea acestei situații se numără: plecarea masivă la studii peste hotare a absolvenților, atât în România, cât și în alte țări europene, calitatea îndoielnică a studiilor din Moldova, dar și factorul demografic.

"Ei pur și simplu au devenit mai puțini absolvenți în comparație cu 2006. Dacă în 2006 avea aproape 30 de mii, acum avem aproape zece mii. Ar fi bine să ne gândim și la calitatea cadrelor universitare care contribuie la promovarea acestor viitori specialiști. Este o strategie de lungă durată și nu putem să schimbăm calitatea instituțiilor într-un an, doi sau trei", a spus viceministrul Educației, Lilia Pogolşa. 

Deputații susțin că subiectul trebuie discutat urgent pentru a fi identificate soluții în acest sens.

"Din păcate, în ultimii ani, după 90 încoace au apărut profesii atractive și neatractive pentru tineret. Ministerul Educației ar trebui să aibă grijă să studieze această latură a evoluției universităților", a spus președintele Comisiei Cultură, Vladimir Hotineanu. 

"Noi să ne înțelegem cu Ministerul că elaborează o strategie cum vede perspectiva dezvoltării atât a învățământului superior, cât și celălalt învățământ în condițiile actuale ale RM. Și eu propun ca noi să revenim în primele zile ale lunii septembrie", a declarat deputatul PDM, Dumitru Diacov. 

Potrivit datelor Ministerului Educației, în acest an vor fi admiși la studiile superioare de învățământ aproape 18.000 de studenți.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu