Tot mai puţini moldoveni ales să îşi porteze numărul de telefon la un alt operator

Numărul moldovenilor care aleg să îşi porteze numărul de telefon la un alt operator este în scădere faţă de anii precedenţi. În 2017 de serviciu au beneficiat puţin peste 31 de mii de persoane, în scădere cu 15 la sută faţă de anul 2016.

Anul trecut, lunar, au fost efectuate în medie câte 2.600 de portări, față de 3.000 de solicitări în 2016. Specialiştii explică tendinţa prin faptul că operatorii de telefonie mobilă vin cu oferte similare.

Serviciul de portare permite oricărui utilizator de telefonie mobilă și fixă să-şi păstreze numărul de telefon atunci când îşi schimbă furnizorul.

În 2017, 31.200 de cetățeni au beneficiat de acest serviciu. Dintre aceștia, 28.800 au fost utilizatori de telefonie mobilă şi 2.400 de telefonie fixă. În comparație cu anul 2016, cifra numerelor portate a scăzut cu 5.600 sau 15 la sută.

Deşi este în scădere, specialiştii susţin însă că numărul oamenilor, care vor alege să îşi schimbe în următorii ani operatorul de telefonie va rămâne constant.

"Pentru următorii ani putem prognoza că cifra de portări va fi constantă de circa 30 de mii. Această cifră poate să se schimbe doar dacă se va schimba ceva radical pe piaţă, dar în ultimii cinci ani avem o tendinţă normală de lansare a a ofertelor",  a declarat Roman Batnaru, consultant ANRCETI.

Între timp, companiile de telefonie se gândesc la oferte cât mai avantajoase pentru a atrage clienţii.

"Preţul, internetul mult şi smartphone-urile accesibile sunt criteriiile de bază pentru care clienţii aleg să porteze la un operator sau altul. Există un segment de clienţi care tot timpul sunt în căutarea unor oferte avantajoase şi ei de obicei schimbă operatorul destul de des", a spus Cătălina Canţer, reprezentantul unei companii de telefonie mobilă.

Oamenii apreciază serviciul şi spun că le oferă mai multe avantaje.

Serviciul de portare a numerelor de telefon a fost lansat în ţara noastră în vara anului 2013 şi este gratuit.

În total, în cei patru ani și jumătate au fost portate 182 de mii de numere, dintre care peste 167 de mii de telefonie mobilă şi 15 mii de telefonie fixă.

Cele mai multe numere, aproape 48 de mii au fost portate în 2015.

În prezent, în peste 100 de ţări din lume activează servicii de portare a numerelor de telefon.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu