Tot mai puţini medici în spitalele din ţară. În unele instituţii medicale, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte luni întregi pentru a fi investigaţi

Embed:

În spitalele din ţară rămân tot mai puţini medici. Mulţi dintre cei tinerii specialişti aleg să îşi continue cariera în străinătate, iar în instituţiile medicale de la noi rămân, în mare parte, doctori la vârsta pensionării. Este şi cazul Spitalului Raional Ungheni, unde 45 de locuri sunt vacante. În aceste condiţii, pacienţii spun că sunt nevoiţi să aştepte luni întregi pentru a fi investigaţi.

Oxana Calega este singurul tânăr specialist care a venit anul trecut la Spitalul Raional din Ungheni să se angajeze şi spune că a făcut-o pentru a fi mai aproape de familie. Femeia recunoaşte că nu este uşor să fii medic în Moldova.

"Povara cade pe umerii noştri, avem mai mulţi pacienţi decât ar trebui, dar facem faţă, pacienţii să fie trataţi şi mulţumiţi", a spus medicul terapeut, Oxana Calega.

De ceva timp, la spitalul din Ungheni activează şi Mariana Butucel.

"Spitalele raionale, în special, oferă foarte multe posibilităţi de crearea unor experienţe vaste de muncă, din motiv că sunt puţini specialişti în raion, noi avem teritoriu mult mai vast de acţiune, în comparaţie cu Chişinăul şi spitalele mari", a afirmat medicul ginecolog, Mariana Butucel.

Administraţia Spitalului spune că se confruntă cu o lipsă acută de medici.

"Cardiolog, reumatolog nu avem pe parcursul ultimilor şapte, opt ani. Anul acesta au plecat doi chirurgi la rezidentură, în România şi s-a dezgolit serviciul chirurgical de urgenţă, avem mare necesitate de neonatologi. Trebuie să avem patru medici, avem doar unul şi acela este de specialitate anestezilog-reanimatolog", a menţionat directorul spitalului raional Ungheni, Andrei Alexeev.

"Şi la periferie trebuie să fie medici, pacienţii sunt pacienţi şi aici, şi în Capitală, şi în alte oraşe, până la urmă", a spus vicedirectorul Spitalului Raional Ungheni, Marina Podoroghin.

Cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestei crize de medici sunt pacienţii.

"E grea situaţia. Omul se îmbolnăveşte şi trebuie să aştepţi rândul, dar, până te ajunge rândul, ştiţi cum, nu vreau să spun, dar poţi să mori, pentru că rândul e mare".

"Trebuie să pierzi o zi întreagă, ori o lună jumătate, trei, trebuie să stai în rând ca să vii la recepţie".

"Specialiştii învaţă, lucrează, dar, vezi că salariul e mic, ei se duc în ţări străine, bieţii copii se duc să câştige o bucată de pâine mai mare".

"Domniţele, aici, îşi fac cu drag profesia, dar, sunt foarte mulţi bolnavi, foarte mulţi pacienţi şi chiar, pe alocuri, nu reuşesc. Ieri, o doamnă chiar a muncit toată ziua şi spre seară nici nu a băut măcar un ceai".

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în ţară avem un deficit de 1.400 de medici, în mare parte oftalmologi şi pediatri. Pentru a-i motiva pe tineri să îmbrace halatul alb, autorităţile au majorat indemnizaţia pentru cei care se angajează în spitalele regionale până la 120 de mii de lei. Totodată, aceştia au promis salarii mai mari cu 10 sută pentru 50 de mii de angajaţi din instituțiile medico-sanitare publice începând cu 1 aprilie. Este vorba despre lucrătorii medicali cu studii medii, dar și personalul auxiliar.

loading...

Lasă un comentariu