Tot mai mulţi moldoveni, victime ale hackerilor. Le clonează conturile de socializare şi cer sume enorme de bani

Le-au spart contul de pe reţelele de socializare sau le-au clonat şi au scris din numele lor rudelor sau amicilor. Apoi, le-au cerut diferite sume de bani pentru tratamente sau înmormântare. Este cazul a mai mulţi moldoveni, care au fost în acest an,victime ale hackerilor.

Poliţiştii avertizează că "furturile de identitate" sunt în creştere, iar printre motive este şi lipsa culturii de securitate a cetăţenilor.

Oamenii legii spun că cel mai des hackerii acţionează în grup. Unii fură datele victimei, iar alţii comunică în mediul online cu rudele sau cu prietenii acesteia.

Cei din urmă sunt amăgiţi că persoana cu care discută ar fi de fapt cunoscutul lor, care are o problemă şi are nevoie de bani, pentru a o soluţiona.

"Din numele lor se percep, se solicită anumite plăţi, anumite mijloace financiare de la prieteni, rude şi motivele invocate pentru reabilitare, că cineva este bolnav şi urmează un tratament", a spus Iurie Caţer, şeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice al INI.

Plăţile sunt solicitate deobicei prin intermediul terminalelor de plată, transferuri pe card sau chiar se apelează la ajutorul taximetriştilor pentru a transmite sumele cash.

Iar ceilalţi se ocupă de colectarea "câştigurilor".

"Cineva este atras în aceste scheme ca să preia anumite mijloace băneşti de la o adresă anume. De obicei sunt folosite persoanele, care prestează servicii de taxi, care nu cunosc", a spus Iurie Caţer, şeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice al INI.

Potrivit poliţiei, hoţii din mediul online sunt identificaţi dacă infracţiunea este comisă pe teritoriul ţării noastre. Nu însă, şi în cazul celei din străinătate pentru că procesul este îngreunat.

Pentru a nu cădea în plasa hackerilor, poliţiştii le recomandă oamenilor să folosească parole sofisticate, dar şi să o modifice cât mai des.

Totodată, să verifice identitatea persoanelor cu care discută virtual. Unii moldoveni spun că îşi protejează conturile de pe reţelele de socializare.

Alţii, afirmă, însă că nu o fac.

În acest an, poliţiştii au investigat 80 de infracţiuni informatice, adică cu 16 mai multe decât în anul 2017.

Persoanele găsite vinovate în aceste cazuri riscă închisoare pentru escrocherie sau şantaj.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu