Tot mai mulţi moldoveni suferă de boli endocrine. Specialiştii explică motivele acestor afecţiuni

Embed:

Tot mai mulţi moldoveni suferă de boli endocrine. Potrivit statisticilor oficiale, anul trecut, numărul bolnavilor a crescut cu aproape 23 de mii. Cauzele îmbolnăvirii sunt îmbătrânirea populației, alimentația incorectă și stresul necontrolat.

Maria Voroniuc, în vârstă de 75 de ani, s-a îmbolnăvit de diabet zaharat după ce a suferit o intervenţie chirugicală de eliminare a celulelor canceroase: "Pentru mine a fost un stres operaţia oncologică. Periodic primesc tratament, şi în fiecare zi insulină dimineaţă şi seara."

Medicii spun că, de cele mai dese ori, stresul şi alimentaţia nesănătoasă sunt cauzele îmbolnăvirilor.

"Pericolul diabetului zaharat tip doi constă în aceea că el are o evoluţie neobservată de către pacient, n-are simptomele caracteristice diabetului zaharat", explică dcotorul Lorina Vudu.

Anul trecut, aproape 11 mii de copii au ajuns la specialist cu afecţiuni endocrine. Oamenii spun că nu au grijă de sănătatea lor din lipsă de bani:

"Mulţi nu lucrează şi ce le pică aceea mănâncă şi probabil de la asta se iau multe."

"Să avem un salariu decent ca să ne putem permite un mod sănătos de viaţă."

"Trebuie să ai grijă ce pui în farfurie, plus la asta modul de viaţă şi regimul alimentar."

În 2013, au fost înregistrate peste 184 de mii de persoane cu afecţiuni endocrine, iar în 2012 la medic s-au adresat 162 de mii de oameni care sufereau de astfel de boli. Maladiile afectează şi un număr mare de copii. 

Cauzele şi consecinţele creşterii numărului de bolnavi sunt discutate, în aceste zile de peste 250 de specialiști din țară la Primul Congres al Societății Medicilor Endocrinologi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu