Tot mai mulţi moldoveni îşi schimbă medicul de familie. Cum influenţează acest fenomen domeniul sănătăţii

Embed:

Tot mai multi moldoveni îşi schimbă medicul de familie. Cei mai mulți dintre ei speră că în altă instituţie vor beneficia de servicii de sănătate mai bune. Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, acest fenomen este pozitiv, deoarece contribuie la îmbunătăţirea calităţii asistenței în acest domeniu.  

Potrivit legii, medicul de familie poate fi schimbat în fiecare an în perioada 1 septembrie - 31 octombrie. Anul trecut, 85.000 de moldoveni au ales o altă instituţie medicală primară, cu 30.000 mai mulţi faţă de 2014.

"Medicii când văd că pleacă de la ei pacienţii se străduie să aibă o atitudine mai binevoitoare faţă de pacient, să stabilească şi o listă de aşteptare mai comodă, şi ulterior, să reducă lista de aşteptare şi la celelalte tipuri de servicii: de ambulator, servicii de înaltă performanţă", a preciyat prin telefon Iuliana Garam, şefa Direcţiei relaţii cu beneficiarii a CNAM.

Persoana care alege un alt medic de familie beneficiază de asistenţă medicală abia din data de 1 ianuarie. Până atunci, aceasta rămâne la evidenţa instituţiei medicale curente.

Pentru a alege un alt medic de familie este necesar să depuneţi o cerere la instituţia medicală selectată. În solicitare trebuie să indicaţi numele specialistului, la care veţi apela după ajutor medical, date despre identitatea Dumneavoastră şi adresa de domiciliu. 

Potrivit CNAM, 75 la sută dintre semnatarii reclamațiilor sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor medicale:

"Dacă aş remarca că nu mă tratează corect, atunci l-aş schimba."

"Competenţa medicului nu m-a aranjat. De asta l-am şi schimbat."

PUBLIKA.MD precizează că 97 la sută dintre moldoveni se află la evidenţa medicilor de familie din instituţiile medicale primare publice, iar doi la sută - în clinicile private.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu