Tot mai mulți moldoveni își facă studiile peste hotare. În ce ţări învaţă majoritatea tinerilor

Embed:

Tot mai mulți tineri din țara noastră aleg să-și facă studiile peste hotare, arată datele oficiale ala statelor gazdă. Majoritatea aplică pentru universitățile din Italia, România și Rusia. Mulți ajung să învețe în străinătate în baza contractelor bilaterale, încheiate între universități.

"Înaceastă situație Ministerul Educației trebuie să-și perfecționeze politica în ceea ce privește calitatea studiilor. Evident că trebuie să fie acordate mai multe burse de stat pentru studenți moldoveni și desigur opțiuni de angajare în câmpul muncii, altfel, vom pierde o proporție destul de semnificativă a tinerilor", a declarat Olga Găgăuz, sociolog.

Potrivit statisticelor din țările gazdă, cei mai mulți tineri învață în Italia. În anul de studii 2013-2014, în universitățile din această țară au fost înmatriculați peste 8700 de studenți moldoveni,  cu peste o sută mai mulți decât anul precedent de studii.

Un alt stat, care oferă tinerilor noștri multe oportunități, este și România. În universitățile de aici, în 2013-2014, au fost admiși aproximativ 6750 de studenți, mai mulți cu aproape 300, comparativ cu perioada anterioară.

Iar datele oficiale din Rusia arată că în cea mai recentă perioadă de admitere au fost înmatriculați aproximativ 6 150 de moldoveni.  

De asemenea, în perioada 2013-2014, în instituțiile universitare din Ucraina au studiat peste 1700 de tineri, iar în Germania, 791.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu