Tot mai mulţi moldoveni devin dependenţi de droguri. Ce explicaţii avansează experţii

Embed:

Numărul narcomanilor moldoveni a crescut cu aproape 100, în primele şase luni ale lui 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Medicii explică fenomenul prin faptul că în ţara noastră stupefiantele sunt accesibile, iar tinerii aleg să consume droguri pentru că au probleme în familie.

Tânărul din imagini a consumat droguri timp de un deceniu. Avea doar 17 ani când a testat stupefiantele pentru prima oară. De obicei, aventura avea loc în cluburile de noapte.

"Din distracţie a început totul... fumam cânepă. Am vrut să încerc cum e. Apoi am trecut la pastile. Până s-a ajuns la heroină. Mă durea tot corpul dacă nu consumam", povesteşte bărbatul.

Medicii confirmă faptul că tinerii cumpără cu uşurinţă substanţe narcotice care provoacă stări de euforie şi halucinaţii.

"Este vorba despre accesibilitatea drogurilor. Pe teritoriul ţării creşte marihuana, canabisul, care este unul dintre cele mai frecvent utilizate. De asemenea, pe piaţă au apărut nişte substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, aşa numitele etnobotanice", spune medicul Eudochia Paciu.

Mulţi dintre consumatorii de droguri care încearcă să scape de această problemă, abandonează tratamentul. Ca urmare, ei rămân dependenţi de stupefiante pentru o perioadă mai îndelungată sau chiar pentru tot restul vieţii.

Un consumator de droguri are între 20 şi 30 de ani. De obicei, este bărbat, cu studii medii sau superioare incomplete. Nu munceşte şi nici nu este căsătorit.

Potrivit sociologilor, cel mai frecvent, tinerii care ajung dependenţi de droguri sunt cei neglijaţi în familie.

"Părinţii sunt, deseori, stresaţi şi preocupaţi de alte lucruri cum ar fi acumularea veniturilor, carieră, afaceri. Şi atunci copilul simte lipsa de comunicare şi încearcă să se regăsească în alte cercuri, unde sunt şi consumatori de droguri", explică Natalia Vladicescu.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ţară sunt aproape 11.000 de consumatori de droguri, dintre care 562 au ajuns în atenţia medicilor anul acesta. Anul trecut, 99 de persoane au murit din cauza supradozelor de stupefiente.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu