Tot mai mulţi moldoveni aleg să lucreze LEGAL peste hotare

Embed:

Peste trei mii de moldoveni s-au angajat legal peste hotare, anul trecut. O treime dintre aceştia au semnat un contract de muncă în afara ţării prin intermediul agenţiilor private. De aproape două decenii, Ala Mamaliga administrează o firmă specializată în recrutarea concetăţenilor noştri la lucru în străinătate. În ultimii ani, numărul clienţilor este în continuă creştere.

"I-am ajutat pe moldoveni să se angajeze la ferme de păsări, la combinate de carne sau în domeniul construcţiilor. Am avut oferte bune de muncă şi de la uzine din Cehia", a spus Ala Mamaliga, director agenţie privată de ocupare a forţei de muncă.

Numărul joburilor vacante este însă în descreştere, spun administratorii agenţiei. Acum, 200 de clienţi sunt pe lista de aşteptare. Această femeie a obţinut un contract de muncă în Israel abia după câteva luni.

"Oficial e mai bine că îs mulţi care spun că ajung acolo şi îi amăgesc. De aici le promit una, acolo primesc alta. Şi mai bine e oficial".

Cel mai des pleacă în străinătate să muncească femeile de la sate. Numărul acestora a ajuns anul trecut la 700. Totodată, s-au angajat legal în afara ţării şi aproape 300 de bărbaţi. Statisticile mai arată că cei mai mulţi muncitori au vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani. Cei mai mulţi moldoveni
preferă să meargă la muncă în Israel.

Anul trecut, acolo au plecat aproape 600 de conaţionali de-ai noştri. A doua ţară în top este Polonia cu peste două sute de contracte încheiate, iar pe a treia poziţie s-au clasat Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite. În ultimii cinci ani, peste şase mii de moldoveni s-au angajat oficial în Israel, după ce în 2013 autorităţile din cele două ţări au semnat un acord guvernamental în acest sens. În fiecare an sunt organizate concursuri de recrutare, iar cei care susţin examenele au asigurate salarii de până la 3 000 de dolari.

"Moldovenii au drepturi egale cu cetăţenii din Israel care muncesc în construcţii. Avem nevoie de forţă de muncă. Îi vom angaja pe toţi cei care vor veni", Nedko Nedkov, angajator din Israel. 

Şefa Comisiei Parlamentare Protecţie Socială spune că angajarea legală a moldovenilor în străinătate are atât avantaje, cât şi dezavantaje.

”Pe de o parte dreptul la libera circulație, dreptul la muncă sunt drepturi consfințite. Iar pe de altă parte pierdem forță de muncă calificată, pierdem familii tinere care pot să nască copii", a spus Valentina Buliga, deputat PDM

În prezent, în Moldova activează 85 de agenţii care oferă locuri de muncă peste hotare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu