Tot mai mulţi copii fug de acasă. Aproape 200 de minori au părăsit locuinţa sau centrele de plasament în primele trei luni ale acestui an

Embed:

Conflictele din familii şi indiferenţa părinţilor îi determină pe copii să fugă de acasă. Aproape 200 de minori au părăsit locuinţa sau centrele de plasament în primele trei luni ale acestui an, cu 40 mai mulţi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017.

"Comunicarea, starea psihologică, vulnerabilitatea care este în familie îi determină pe copii să plece, să găsească un sprijin, undeva un refugiu. Ei caută să fie iubiți, să fie înțeleși. Orice eroare a copilului este de fapt eroarea noastră ca părinți", a spus psihologul Liliana Chisari.

Cel mai des, copiii sunt găsiţi la prieteni, cunoscuţi sau în locuinţe părăsite. Cifrele arată că, din cei 199 de copii care au fugit de acasă, 93 de minori au recurs la acest gest pentru prima dată, iar 106 au mai avut tentative.

Cei mai mulţi copii au vârstele cuprinse între 14 şi 15 ani. Statisticile mai arată că fetele părăsesc casa mai des decât băieţii. Majoritatea minorilor care abandonează domiciliul provin din familii obişnuite, cu ambii părinţi.

127 de copii care s-au ascuns de părinţi provin din zonele rurale, iar restul sunt din oraşe.

Un caz recent s-a înregistrat în raionul Orhei. Părinții au lipsit de acasă trei zile și i-au lăsat cei trei copii minori în voia sorții. Când s-au întors, aceștia nu mai erau acasă.

"Câte zile ați lipsit de acasă? - Trei zile. Pe urmă am venit și nu am găsit copii acasă și am început a plânge și m-am dus la domnul primar."

"De ce ai plecat? - Am umblat pe drumuri cu sora mică și cu cea mare."

Familia este monitorizată de asistența socială din localitate. Primarul localităţii afirmă că situații similare au mai avut loc.

"Vizităm familiile, ele se află la evidență permanentă. Avem asistența socială în fiecare sector. Avem șapte asistenți sociali care fiecare știe străzile lui. Dacă sunt copii de școală vedem dacă frecventează lecțiile, după aceea avem grijă ca ei să-și facă lecțiile", a spus primarul din Peresecina, Nicolae Buzu.

Șeful secției Siguranța Copiilor din cadrul IGP menționează că în aceste cazuri este necesar ca atât părinții, cât și autoritățile locale și poliția să conlucreze.

"Este important ca părinții atunci când copii pleacă de acasă să anunțe imediat poliția, să încerce să cunoască mai multe informații inclusiv despre cercul de prieteni al copiilor", a spus şeful secţiei Siguranţa Copiilor al IGP, Dorel Nistor.

În prezent, în vizorul poliţiei se află peste 1500 de copii şi 670 de părinţi, care nu-şi îndeplinesc obligaţiunile. În 2017 au fost înregistrate 160 de cazuri când copii au fugit de acasă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu