Tot mai mulţi comercianţi din Moldova renunţă la pungile din plastic în schimbul celor din amidon

Embed:

Tot mai mulţi comercianţi din ţară renunţă la pungile din plastic sau la cele din hârtie şi le înlocuiesc cu cele din amidon de cartof. Tendinţa se înregistrează în special la agenţii economici care comercializează produse bio.

Într-un magazin din Capitală nu există nici măcar un gram de plastic: acolo se vând produse de parfumerie sau cosmetică şi alimente 100% bio, fără ingrediente chimice. Toate cumpărăturile sunt puse în pungi din amidon.

"Sunt destul de fine şi chiar rezistente şi aceste pungi pot rezista la 3 kg şi mai mult", a menţionat Cristina Evtodii, manager magazin organic.

Iar într-o cafenea organică din Capitală s-a renunţat la pungile din hârtie. Şi asta deoarece pentru fabricarea lor sunt defrişate anual zeci de mii de hectare de păduri şi sunt consumate cantităţi uriaşe de apă.

"Avem clienţi care vin şi cumpără mai multe pungi ca să le aibă cu ei pentru că atunci când merg la cumpărături să aibă pungă lor biodegradabilă şi să nu o procure pe cea din plastic", a declarat Lina Nicu, administratoare cafenea organică.

Pungile de amidon sunt mai ieftine decât cele de hârtie, dar mai scumpe cu 30% decât cele din plastic. Preţul acestor pungi, în care pot fi transportate 3 kg de produse, începe de la 86 de bani.

"Nu facem nimic pentru salvarea planetei şi când venim de la piaţă şi strângem pungile din plastic una câte una şi vedem câte se adună - e un adevărat şoc şi când te mai gândeşti unde ajung ele pe urmă. Pungile din amidon sunt un lucru bun", a precizat o cumpărătoare.

Specialiştii spun că pungile din amidon sunt cea mai bună soluţie, deoarece sunt 100 la sută organice, până şi vopseaua folosită la printat e pe bază de extracte vegetale. Ajunse în mediu, ele se descompun în maximum doi ani în urma acţiunii aerului, umidităţii, a soarelui şi a microorganismelor.

În ţara noastră vor fi interzise din ianuarie 2020 pungile din plastic mai subţiri de 50 de microni, iar din 2021 vor fi interzise cele cu grosimea de până la 15 microni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu