Tot mai multe specii de animale şi plante vor putea fi văzute doar în Cartea Roşie

Embed:

Mai multe specii de animale şi plante, pe cale de dispariţie, vor fi incluse în cea de a treia ediţie a Cărţii Roşii a Moldovei. Potrivit specialiştilor, specimenele dispar din cauza mediului poluat. De asemenea, un impact negativ asupra florei şi faunei o exercită omul prin activităţile sale nocive.

Dacă în cea de a doua ediţie a Cărţii Roşii sunt 116 specii de animale pe cale de dispariţie, atunci în cea de a treia vor fi peste 200. Cele mai multe specimene noi sunt păsări. 

"Din speciile de mamifere de exemplu vor inncluse suplimentar 16 specii din care chiţcanul de apă. Din speciile de păsări vor fi incluse suplimentar 25 de specii din care stârcul roşu, barza albă, ciocănitoare de stejar", crede vicedirectorul ştiinţific al Institutului de Zoologie, Lucreţia Ungureanu. 

Totodată, din a treia ediţie a Cărtii Roşii vor fi excluse 13 specii, inclusiv dropia mică, canaraşul, călugăriţa, laleaua pestriţă, zăvăcustă. Potrivit specialiştilor, unele dintre acestea au dispărut definitiv de pe teritoriul Republicii Moldova. 

În creştere este şi numărul speciilor de plante introduse în Cartea Roşie. 

"Include circa 170 de cu 54 de specii mai mult decât ediţia a doua. Pentru ediţia a treia se vor include două specii de boglari, două specii de negară dintre cele mai cunoscute", susţine şeful laboratorul de floră spontană, Valentina Cantemir. 

Cea de a doua ediţie a Cărţii Roşii a fost publicată în anul 2002 şi conţine 116 specimene de animale şi 126 de plante, pe cale de dispariţie. De asemenea, 55 de specii din flora şi fauna Moldovei se regăsesc în prima ediţie a Cărţii Roşii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu