Tot mai multe persoane cu dizabilități sună la Linia Fierbinte destinată lor, pentru a sesiza probleme

Embed:

Tot mai multe persoane cu dizabilități sună la Linia Fierbinte destinată lor, pentru a sesiza probleme. În acest an, au fost înregistrate cu aproape două sute de apeluri mai multe decât în 2017.

Cel mai des, oamenii raportează cazuri de exploatare prin muncă, acte de violenţă, dar şi acces îngreunat la servicii de sănătate.

La doi ani de la lansarea Liniei Fierbinți, au fost înregistrate 3.014 apeluri de pe întreg teritoriu țării. Raportul mai arată că femeile sunt cele care telefonează mai frecvent. 

”Asta nu înseamnă că bărbații nu ar avea ce să ne vorbească, ce să ne sesizeze. Presupunem că aici există o dublă discriminare și din cauza asta femeile bat mai des alarma”, a spus reprezentanta organizațiilor persoanelor cu dizabilități, Irina Pădure. 

Potrivit raportului, cel mai des, oamenii cu dizabilităţi s-au plâns că nu au fost protejaţi de exploatare, violenţă și abuz. Au fost şi situaţii în care persoanelor cu nevoi speciale li s-au încălcat dreptul la sănătate şi la încadrarea în câmpul muncii.

Timp de doi ani, 30 de cazuri privind încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi au fost demonstrate în instanţă.

Același raport mai arată că cei cu nevoi speciale sună la linia fierbinte pentru a primi consiliere psihologică, pentru a primi informaţii despre cum ar putea solicita ajutor material şi cum ar putea beneficia de locuințe sociale.

”Persoanele apelează pentru suport informațional. Adică solicită informații despre anumite servicii sociale care există, diferite plăți, indemnizații”, a spus reprezentanta organizațiilor persoanelor cu dizabilități, Irina Pădure. 

Serviciul de Asistență Telefonică pentru persoanele cu dizabilități este un proiect pilot, finanțat de Uniunea Europeană.

De anul viitor, proiectul va fi preluat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care a alocat deja 900 de mii de lei, în acest scop.

”Ne propunem să preluăm acest serviciu, să fie finanțat din bugetul de stat. Avem și surse care sunt planificate. Vom asigura sustenabilitatea financiară, dar și dezvoltarea acestui proiect”, a spus secretarul de stat al MSMPS, Viorica Bombrăveanu.

În Moldova sunt aproximativ 180 de mii persoane cu dizabilități, dintre care peste 11 mii sunt copii. În cazul unor încălcări ale drepturilor, aceștia pot apela la numărul de telefon 0 80 01 08 08.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu