Tot mai multe dosare la CNA. Se va aşeza praful pe ele sau vor avea o finalitate? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.55) Cârnaţ: Ce se face în societate este bine. Asta va cutremura guvernanţii. 

(UPDATE 22.55) Ostalep: Persoanele din fruntea Guvernului sunt compromise şi trebuie să plece. 

(UPDATE 22.52) Cârnaţ: Constatinov este pe cal şi el are clar dovezi. Ce s-a întâmplat cu aceste convorbiri telefonice îmi dau seama că prin trafic de influenţă îţi satisfaci interesele de grup şi personale. Dacă se aduc mai mulţi adepţi ai partidului, se închide ochii la ilegalităţi. Nu e profesie, ci funcţie publică. Interceptările s-a făcut legal în carul unui doar penal. Aceste înregistrări nu mai pot fi folosite ca probe. 

(UPDATE 22.48) Eşanu: Nu ştiu dacă interceptările sun legale sau ilegale. Strauss Kahn nu a fost condamant, dar el a demisionat. Dacă premierul vorbeşte secrete la telefon, cineva trebuie să ridice problema dacă se respectă legislaţia. Sigur că trebuie să fie dosare penale în cazul conţinutului interceptărilor. 

(UPDATE 22.37) Vladimir Socor: Înregistrătile au fost făcute ilegal, neautorizate de niciun tribunal. Înregistrarea convorbirilor premierului este un atac dechis în adresa statalităţii. Miniştrii nominalizatţi de CNA au fsot nominalizaţi selectiv. Toţi trei din partidul lui Filat. Problema este împărţirea instituţiilor de ocrotire a legii între partidele guvernamentale. Numirile trebuie făcute prin concurs. Instituţiile de ocrotire a legii nu se repartizează pe criterii politice. Disfuncţionalităţile din AIE demonstrează ce ştiam de multă vreme. Pentru ca reformele să aibă succes, este necesară o guvernare monocoloră. Avem o coaliţie disfuncţională. Cetăţeanul din Moldova vede şi aude afirmaţii nedocumentate despre corupţia cuiva şi i se pare că personele respective ar trebui să demisioneze fără un proces legal. Este o reacţie firească din partea unui cetăţean obişnuit care este bombardat cu declaraţii. Boris Focşa a fost inclus de ochii lumii în listă. Miniştrii nu demisioneză pe crteri de cavalerism, fără hotărâri. 

(UPDATE 22.30) Eşanu: Aceste interceptări nu au dezvăluit o situaţie excepţională. Este o practică curentă. Unii înverzesc, alţii albăstresc. Într-o ţară normală, cei care ar fi implicaţi în asemena scandaluri, ar pleca din viaţa politică. Cel mai trist e că indicaţii se dau în scris. 

(UPDATE 22.23) Ostalep: Sistemul suntem noi, şi nu putem spune că el e vinovat. Dacă facem o copmanie, iar uul vie şi începe a-l fra, el trebuie de dat afară. Exsită legislaţie, dar este o iritare când se spune că se face curăţenie. Când va pleca şi Diaconu nu îi va place să i se spună că se face curăţenie. Comisia Naţională pentru Integritate tace. Ei fac curăţenie cu oamenii săraci. E bătaie de joc de popor. Până când să rămână AIE? Până vor distruge totul? Ce să se mai întâmple, dacă Filat nu este capabil? El trebuie să comenteze de rând cu noi politica. A deschis vreo grădiniţă, vreun parc? Nu mai spun de problema transnistreană. 

(UPDATE 22.15) Cârnaţ: Omul, dacă a nimerit într-un sistem corupt, devine corupt. Sistemul fie îl corupe, fie îl face să lucreze aşa cum s-a deprins. Cei de la putere au avut o anumită relaxare. Astfel, unii miniştri, viceminiştri s-ar putea că au admis unele ilegalităţi. 

(UPDATE 22.12) Cuzneţov: Orice Guvern trebuie să aibă o şansă. Din 1991 încoace a fost o guvernare proastă. Nu s-a guvernat, ci s-a jucat cu acest stat. AIE trebuie să-şi ducă mandatul la bun sfârşit, dacă vor fi alegeri anticipate, va fi un haos. Este un sistem corupt, care a fost creat în perioada sovietică şi a fost preluat. Nu a fost o voinţă de modificare a sistemului. Trebuie să fie ca în Singapore, unde s-a pus punct pe problema corupţiei. Este ca în perioada fanariotă, când se acumulau doar taxe pentru a plăti imperiului, iar conducătorii să aibă de trai. Este aceeaşi spirală istorică.   

(UPDATE 22.10) Eşanu: Mă întreb ce trebuie să se mai întâmple ca să nu aud chestia cu "Alianţa trebuie menţinută cu toată debandada şi corupţia". Nu am iluzii că vor veni alţii şi va fi mai bine. Eu sunt stupefiat. Cei care spun că e mizerie trebuie să plece. Alianţa e rezultatul partidelor şi nu a cetăţenilor. 

(UPDATE 22.06) Cuzneţov: Acum este o luptă dintre a cui dulăi sunt mai puternici. Avem trei pârtii bine determinate. Este vorba de PL, PLDM şi PD. Va fi o tragedie. Domnul Focşa este o piesă prea slabă pentru a fi discutată. De ministrul e ministru, dar demult este urmărit. Dacă se va juca pe toate pârtiile, atunci verticala puterii va fi distrusă. Oamenii nu sunt corupţi, ci sistemul este corupt. Cei de la guvernare au toţi nişte schelete în dulapuri. Ce se face acum sunt nişte lucruri foarte mărunturi. Acestea sunt nişte mesaje transmise unul altuia. Cei care erau prieteni foarte buni la început, au devenit trei mari duşmani. De la un pas la ură este doar un singur pas. 

(UPDATE 22.00) Eşanu: Împărtăşesc scepticismul celor care spun că acum are lupta diferitor tabere. S-a primit comanda de la cineva. Cineva de la CNA spunea că liderii politici au dosare pe numele unor repezentanţi şi le prezintă reciproc, iar mai apoi spun să îşi retragă reciproc dulăii. Sunt fapte mult mai grave comise de miniştri, decât faptele incriminate acestor persoane. Exsită fapte mult, mult mai grave. Chiar şi dosarele au fost alese aşa ca să nu fie fapte foarte grave. Condamnarea să fie o sperietoare. Dacă se demonstrează cele declarate în spaţiul public, nicuna dintre persone nu va sta după gratii. Sunt convins că miniştrii vor executa pedepse în penitenciar. Ceea ce se face acum este un semnal foarte clar că cei care ascultau ordinele stăpânilor a trecut. Cei care execută indicaţii trebuei să ştie că vor trebui să răspundă. Cutremurul a fost slăbuţ, dar poate fisura verticala puterii. Una dintre marile probleme este subordonarea oarbă. 

(UPDATE 21.54) Sergiu Diaconu: O treime din poliţişti sunt în termenul de probă, iar fiecare abatere îi apropie de faptul că vor fi demişi din rândurile MAI. Vom continua lupta cu persoanele care nu au verticalitate. Nu avem o competiţie cu CNA, ci o colaborare. În cazul dat nu a acţionat CNA, ci Procuratura Anticorupţie.  

(UPDATE 21.47) Sergiu Diaconu: Reevaluarea pe care am făcut-o a avut drept scop aptitudinile profesionale şi intelectuale. Acuma a venit rândul pentru a testa integritatea angajaţilor. Ei au dat dovadă că ştiu legislaţia, dar asta nu înseamnă că nu pot fi corupţi. Sigur că această curăţire pe interior a sistemului nu va dura doar o lună. Nu ne-am pus scop ca să curăţim într-o singură zi şi să rămânem fără poliţişti. Dacă se va demonstra vinovăţia şefilor vor fi demiteri. Sunt acţiuni pentru poliţiştii care cred că uniforma îi apără de lege. Exista o schemă la Poliţia Rutieră şi imediat ce va fi finalizată ancheta se va ieşi cu un comunicat oficial din partea Ministerului de Interne.

(UPDATE 21.44) Eşanu: Corupţia la nivelul poliţiştilor care iau şpagă şi o transmit mai sus sigur că trebuie de luptat, dar nu acest segment trebuie să fie scopul. Trebuie de majorat salariul poliţiştilor. Ar fi un mare neadevăr să spunem că vor fi majorate salariile poliţiştilor. Salariile sunt mici cât este corupţie, iar corupţie este pentru că sunt salarii mici. Nu mă impresionează actul de astăzi. M-a impresionat descinderea mascaţilor la Comisariatul General de Poliţie. Sunt semne devastatoare. Trebuie să se gândească nu doar ce fac, dar cum fac. 

(UPDATE 21.41) Ostalep: Nu am auzit pe nimeni ditre conducătorii ţării să le spună când le va ridica salariile acestor oameni. Poliţiştii trebuie să aibă un salariu decent. Vreau să ştiu ce face conducerea pentru ca poliţiştii să aibă un trai decent. Din ce bani duceau poliţiştii bani superiorilor? Dar cum rămâne cu laudele precum că au succese? Mă tem că aceşti băieţi au nimerit nu la timul potrivit şi nu la locul lor. Pe mine mă interesează o luptă reală cu corupţia. Trebuei să fie condiţii echitabile, iar când atentează la interesele societăţii să fie pedepsit. Corupţia care distruge statalitatea Republici Moldova începe de sus. Când vom avea miniştri sănătoşi la cap, atunci va începe lupta cu corupţia. Ei trebuie să se gândească ce salariu are un funcţioanar.

(UPDATE 21.36) Cârnaţ: Ce s-a întâmplat al Poliţia Rutieră astăzi este un lucru pertinent şi adecvat. Aş fi dorit ca cearta dintre lideri să continue ca CNA să nu fie influenţat şi să fie duse până la capăt dosarele. M-aş bucura dacă aceste dosare vor ajunge în instanţa de judecată şi se vor anunţa şi unele sentinţe. Este cert că cei care lucrează în cadrul poliţiei Rutiere au susţinut un examen care arată că ei corepund cerinţelor MAI. Cei care au trecut examenul au avut parte de protecţionism, iar unel persoane le-au promovat. Poate acest lucru este înscenat, ar odată ce ai căzut în vizoul anticorupţie nu e o glumă. Cearta dintre cei trei dă rezultate în lupta cu corupţia. Vedem miniştri, şefi de la Fisca, polţişti şi cei care au avut cândva protecţie au pierdut-o pentru un timp. Este de moment sau pentru totdeauna. Vreau să cred că acţiunea CNA nu va fi una efemeră, iar dosarul unui ministru va ajunge în instaţă şi se vor da ani cu privare de libertate. Aş vra ca în penitenciar să ajungă şi un ministru, ca să se gândească să fie o personă onestă şi să se gândească dacaă să accepte funcţia. Să avem persoane responsabile, dar nu persone care execută ce le spune şeful. 

(UPDATE 21.33) Cuzneţov: Este o prelungire a scenariului precedent. Se duce o luptă politică destul de dense în culoare. Cele mai problematice sunt discuţiile dintre Ghimpu, Lupu şi Filat. Deşi, numirea ministrului Tineretului şi Sportului are să fie un început de primvară. Era clar că atacul va fi prelungit. Considerăm că Republica Moldova nu e o ţară a duelilor. Când se bat munţi, pied cetăţenii de rând. Praf se alege din noi, cetăţenii de rând. Deja sunt de acord cu PCRM care spune că e nevoie de alegeri anticipate.

(21.30) Ofiţerii anticorupţie au atâta de lucru, încât la sigur fac ore suplimentare. Dosarele se tot adună, dar nu ştim încă dacă vor avea o finalitate sau se va pune praful pe ele. E prea devreme să ne gândim la asta.

În schimb, putem să analizăm cine şi ce are de ascuns când figurează într-un asemenea dosar. Putem să întrebăm în ce altă ţară Fiscul este condus de şeful aflat sub arest. Putem fi vocea oamenilor care vor o ţară normală, cu funcţionari care să îşi facă treaba fără şpagă, cu un Guvern preocupat de dezvoltarea economică şi nu de vorbe goale.

Despre toate acestea vorbim în această seară la Fabrika împreună cu: 

- Nicolae Eşanu, fost ministru al Justiţiei

- Valeriu Ostalep, fost viceministru de Externe

- Alexandru Cuzneţov, comentator politic

- Teodor Cârnaţ, avocat

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu