Tot mai multe defrişări ilegale. Hoţii de lemne au tăiat sute de arbori anul trecut

Embed:
Sute de copaci au fost defrişaţi ilegal anul trecut, iar prejudiciile aduse statului se ridică la milioane de lei. Potrivit bilanţului făcut de Inspectoratul Ecologic de Stat, în 2017, au fost documentate peste 1300 de cazuri de tăiere ilicită a arborilor.

"Vreau să vă zic că anul 2017 au fost înaintate recuperări de prejudiciu în sumă de circa 5 milioane de lei, dintre care 50 de procente s-a recuperat", a spus Vadim Stângaci, şef adjunct Inspectoratul Ecologic de Stat. 

Hoţii de lemn devin mai activi în perioada rece a anului. De aceea, pe timp de iarnă, poliţiştii, silvicultorii şi inspectorii ecologici patrulează non-stop zonele verzi din ţară. Cele mai frecvente ţinte asunt perdelele forestiere din apropierea localităţilor. Recent, din preajma oraşului Vatra, municipiul Chişinău, au fost defrişaţi şase arbori. Făptaşul a fost prins şi tras la răspundere.

"Dacă se vede aici în imagini, practic toţi copacii au fost defrişaţi. Persoana respectivă a achitat paguba integral şi benevol", spune Iulian Conovali, inspector ecologic. 

Reprezentanţii Ocolului Silvic din Străşeni spun că în perioada iernii patrulează mai intens zonele împădurite.

"Am avut 7 cazuri de tăieri ilicite de arbori unde au fost cauzat un prejudiciu de 123 de mii de lei", a spus Sergiu Chihai, inginer silvic şef al întreprinderii Silvice Străşeni.

Sunt intensificate controalele şi pe drumurile naţionale. În ultimile luni, peste 30 de metri ster de lemn au fost confiscaţi de la transportatorii care nu au putut prezenta actele de provenienţă.

"Poliţia lucrează cu materialul, cu contravenienţii, ca să le dovedească că acestea îs furate şi să primească decizie. Până când nu primeşte decizia, noi nu eliberăm de aici producţia lemnoasă", a declarat Gheorge Staver, inginer pază şi protecţia pădurii, Străşeni. 

De la începutul sezonului rece, peste 300 de persoane au fost amendate de poliţişti pentru defrişări ilegale.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu