Tot mai multe cazuri de violență asupra copiilor, semnalate de profesori. Ministerul Educaţiei lupă cu acest fenomen

Embed:

Peste zece mii de cazuri de violenţă asupra elevilor au fost semnalate de profesori în 2016. Asta arată datele Ministerului Educaţiei, care, pentru a reduce fenomenul, a lansat un ghid de instruire a dascălilor cum să prevină şi să sesizeze cazurile de agresiune asupra copiilor.

Statistica arată că din totalul celor 10 mii de cazuri de violenţă asupra elevilor, fiecare al doilea reprezintă agreau semnalat peste zece mii de cazuri de violenţă asupra copiilor.

Jumătate dintre ele sunt violenţă fizică, peste 2500 - emoţională şi cu o sută mai puţin - neglijare. Au fost semnalate 231 de cazuri de exploatare prin muncă şi 52 de violenţă sexuală. 

"Violenţe fizice sunt, dar mult mai evidente sunt cele psihologice", a spus specialistul în Direcţia Educaţie Ungheni, Tatiana Lazăr.

"Se observă când un copil, dacă este abuzat acasă, el este mai deprimat, într-o stare excitantă şi atunci, sau eu, sau dirigintele de clasă, sau psihologul, duce o discuţie cu el", a spus directorul adjunct la Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri", Minodora Darie.

"Se vede atunci când copilul nu are un confort interior. Am avut aşa situaţii, când m-am adresat psihologului liceului şi deja se văd unele rezultate", a spus o profesoară de limba engleză, Oxana Dintiu.

Profesorii spun că ştiu, cel puţin la nivel teoretic, cum trebuie să acţioneze în cazul în care atestă un caz de violenţă, cu implicarea unui copil.

"Elaborăm, în mod birocratic, anumite fişe şi ce mai trebuie acolo. În general, ştim ce trebuie să se facă, la nivel de documente", a spus profesoara de limba română, Cristina Asaghin.

Totuşi, în multe dintre cazuri, profesorii încearcă să găsească o soluţie pe intern.

"Sigur că facem o sesizare părinţilor şi, împreună, încercăm să rezolvăm problema aici, în interior", a spus profesoara de dans popular, Nicoleta Ganea.

Pentru a-i ajuta să prevină şi să combată cazurile de violenţă, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, a elaborat un ghid metodologic, care îi învaţă pe profesori să depisteze toate formele de violenţă, dar şi să le evite. De asemenea, a fost elaborată şi o culegere de acte normative, în care sunt adunate toate legile care ţin de protecţia copiilor.

"Cunoaşterea acestor aspecte în profunzime, prin intermediul acestor două publicaţii, după mine revoluţionare, prin asta noi completăm arsenalul nostru de instrumente împotriva acestui fragel, mi se pare foarte importantă", a spus ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc. 

În total, au fost tipărite trei mii de materiale în limba română şi o mie în limba rusă, care vor fi împărţite în toate şcolile din ţară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu