Topul celor mai vândute modele auto în fiecare țară europeană

Compania de analiză Jato Dynamic a publicat recent topul celor mai bine vândute modele auto din fiecare țară membră a Uniunii Europene în primele 4 luni ale anului, plus datele din Norvegia și Elveția, scrie automarket.ro.

În condițiile în care Volkswagen Golf este modelul cu cele mai mari vânzări la nivelul continentului, nu este surprinzător că această compactă se află în preferințele a cinci state europene: pe lângă Germania, Golf a fost cel mai bine vândut model și în Austria, Belgia, Letonia și Luxemburg.

Prezența Luxemburgului pe această listă este însă surprinzătoare în contextul în care vorbim despre țara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din Europa (120.000 de dolari estimat pentru 2018).

Totuși, modelul care s-a bucurat de cea mai largă popularitate a fost Skoda Octavia, care a ocupat prima poziție în top în 6 state. Și aici se observă însă că, cu excepția Poloniei, compacta din Cehia a cucerit în special țări cu o populație redusă precum Croația, Cehia, Estonia, Finlanda și Elveția. La fel ca în cazul lui Golf, prezența Octavia pe primul loc într-una dintre cele mai bogate țări din Europa, Elveția, constituie o surpriză.

Cumpărătorii din celelalte țări au mizat în special pe modele compacte precum Peugeot 208 (Danemarca), Renault Clio (Franța, Portugalia, Slovenia), Toyota Yaris (Grecia), Skoda Fabia (Slovacia), Seat Ibiza (Spania) sau Ford Fiesta (Marea Britanie), dar și Dacia Logan în România.

În schimb, italienii și lituanienii preferă modele de oraș (Fiat Panda, respectiv Fiat 500), în timp ce Ungaria și Irlanda sunt singurele țări unde pe prima poziție se află un SUV: Suzuki Vitara, respectiv Nissan Qashqai.

Alte două țări fac notă discordantă în clasament: Norvegia este singura țară în care cel mai vândut model are propulsie electrică (Nissan Leaf), în timp ce Suedia este singura țară în care prima poziție îi revine unui model premium (Volvo S90 și versiunea break V90). 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu