TOP greşeli PD: Scandalul cu Focşa, salvarea lui Zubco şi înjurăturile lui Lupu

"Dacă problema cea mai mare a lui Filat este lipsa unui plan pentru ţară, problema cea mai mare a Partidului Democrat este mult mai măruntă – PD-ul nu are un plan pentru sine. PD-ul este un partid fără identitate – enigma leadershipului, lipsa de transparenţă în luarea deciziilor, poziţia greu de descifrat în problemele care societăţii, fac foarte dificilă imaginarea alegătorului tipic al democraţilor", scrie expertul în comunicare Ion Grosu pe blogul său. Analistul a elaborat şi un top al greşelilor politice ale PD-ului:

7. Localele din Chişinău. PD a picat lamentabil testul Chişinăului, alimentând suspiciunea că partidul duce lipsă acută de lideri. În pofida unor investiţii majore, Valentina Buliga a luat doar 2%. Are acum PD-ul un potenţial lider care să ia mai mult? Greu de spus.

6. Introducerea nătângă a lui Plahotniuc în joc. Alegătorul PD nu prea ştie cum se iau deciziile în partid, dar a înţeles că le ia Plahotniuc. Şi acesta a recunoscut că politica trebuie să fie în primul rând profitabilă. Procuratura, cinci ministere şi două funcţii de top în Parlament aduc venit.

5. Miniştrii incognito. Cu excepţia lui Valeriu Lazăr, miniştrii PD nu prea adaugă valoare partidului. Marcel Răducanu şi Pavel Filip sunt necunoscuţi marelui public. Valentina Buliga a picat testul electoral în Chişinău, iar Boris Focşa este implicat în scandaluri având o prestaţie incredibil de neinspirată.

4. Miza pe alegătorul instabil. Spre deosebire de PL, PLDM sau PCRM, democraţii nu au o bază electorală stabilă, nu au "fanatici" de partid, gata să lucreze zi şi noapte voluntar, de dragul principiilor şi valorilor. Anume principiile şi valorile sunt deficitare în oferta electorală a acestei formaţiuni politice.

3. Salvarea cu orice preţ a procurorului general. Declanşarea neaşteptată şi nepregătită a alegerilor preşedintelui pentru a opri ofensiva PLDM-PCRM orientată spre demisia Procurorului General şi a unor miniştri, a dus direct la sfârşitul lung şi sigur al ambiţiilor prezidenţiale a veşnicului candidat, Marian Lupu. Procurorul, în pofida atentatelor PL, rămâne a fi al Partidului Democrat, doar că impactul electoral al acestei funcţii este probabil negativ.

2. Leadershipul slab. Fără aportul electoral al lui Marian Lupu, nici Diacov şi nici Plahotniuc nu ajungeau în Parlament. Acum ei au ajuns şi îl provoacă pe primul să înjure în rusă de la tribuna de speaker. Cum să nu înjuri când ratingul scade, iar politica e jertfa intereselor economice? Oamenii simt slăbiciunea lui Lupu şi nu văd în jurul lui un înlocuitor pe măsură. Importanţa liderului pentru alegerile din Moldova e crucială.

1. Identitatea difuză. Reformă, acest cuvânt steril şi obosit ne este turuit din toate mediile magnatului de la Grozeşti. Conform celor scăpate cu vorba, Partidul Democrat se va poziţiona foarte clar pe eşichierul de stânga pentru a lupta pe viaţă şi pe moarte pentru electoratul comuniştilor. O ofertă electorală celor umili, bătrâni, săraci şi nostalgici din partea celui care şi-a construit imperiul din jocuri cu bugetul de stat? Să vedem.

În orice caz, dacă reformatorul Plahotniuc caută deja loc demn de retragere pentru Lupu, PD-ul riscă să piardă jumătate de electorat, iar lideri de asemenea talie deschişi spre colaborare nu prea sunt pe piaţă. Cunosc doar unul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu