Top 20 de combinaţii de taste pentru Microsoft Windows şi la ce ajută ele

Arta scrisului la o tastatură fizică este pe cale de dispariţie, odată cu noile tehnologii tot mai avansate iau locul celor vechi deja. Cu toate acestea, nici un touch screen sau mouse ultra performant nu se compară cu viteza pe care o poţi obţine utilizând scurtăturile din taste, scrie Playtech.ro.

Vă prezentăm, mai jos, un top 20 al scurtăturilor pe care prea puţini le folosesc sau despre care au auzit, dar pe care vor dori să le ţină minte cu siguranţă, după ce le citesc.

Scurtături de taste la nivelul întregului sistem de operare

Windows + 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 – combinaţia dintre tasta Windows şi orice tastă numerică porneşte aplicaţiile din quicklaunch în ordine. Ideal ar fi să puneţi în quicklaunch aplicaţiile pe care le folosiţi cel mai des în ordinea priorităţilor.

Windows + Alt + 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 – Apăsând combinaţia de taste Windows şi Alt plus o cifră puteţi deschide meniul contextual al oricărei aplicaţii din quicklaunch. Intitulată jump list, această listă vă permite să accesaţi rapid ultimele foldere deschise în Windows Explorer sau ultimele adrese accesate în Chrome.

Windows + T este o combinaţie de taste a cărei acţiune este similară cu plimbatul cursorului pe aplicaţiile deschise din taskbar. Diferenţa este că pentru a aduce în prim plan o aplicaţie folosind Windows şi T trebuie să apăsaţi pe spaţiu sau enter pe când dacă aţi fi folosit mouse-ul, făceaţi click pe aplicaţia de interes.

Windows + Home vă jută să rămâneţi în prim plan doar cu fereastra pe care o aveţi activă, restul aplicaţiilor minimizându-se rapid în taskbar. Alternativa în Windows 7 este să mişcaţi brusc o fereastră cu click-ul apăsat pe bara de titlu.

Windows + B selectează prima aplicaţie din systray, moment după care vă puteţi plimba cu săgeţile de pe tastatură pentru a ajunge la aplicaţia care vă interesează. Această funcţie este utilă mai ales când nu vă funcţionează mouse-ul.

Windows + Up/Down este combinaţia de taste prin care puteţi maximiza o fereastră sau o puteţi aduce la dimensiunea anterioară. Această funcţie este similară cu apăsarea pătratului dintre – şi X din colţul din dreapta sus.

Alt+Esc este similar ca acţiune cu Alt+Tab, doar că în loc să-ţi ofere opţiunea să vezi toate ferestrele deschise şi să o alegi pe cea pe care o doreşti, Alt+Esc îşi aduce în faţă aplicaţiile deschise una după alta.

Windows+Pause/Break este cea mai rapidă cale să accesaţi system properties, echivalentul unui click dreapta pe My Computer, urmat de Properties.

Ctrl+Esc deschide meniul de start şi vă permite să vă plimbaţi pe săgetuţe pentru a accesa aplicaţia care vă interesează.

Ctrl+Shift+Esc deschide Task Managerul, indiferent de aplicaţia pe care o aveţi în faţă.

Alt+Space deschide meniul de sistem al aplicaţiei care rulează. Astfel puteţi să închideţi – apăsând pe C, să maximizaţi – apăsând pe X, să mutaţi apăsând pe m sau să minimizaţi – apăsând pe n, o aplicaţie. Această combinaţie de taste este utilă mai ales când aveţi o fereastră care nu se închide cu Alt+F4 sau o fereastră pe care nu o vedeţi.

Scurtături de taste în Windows Explorer

Alt+Up este soluţia pentru a merge un director mai sus în Windows Explorer. În Windows XP există un buton pentru această funcţie, însă a fost scos în Windows Vista.

Shift+F10 este soluţia pentru a deschide un meniu contextual aferent unui fişier sau director, în cazul în care nu aveţi pe tastatură o tastă pentru click dreapta. Merită să reţineţi că tastele subliniate din diversele opţiuni afişate la click dreapta pot fi activate uşor prin apăsarea respectivelor taste.

Shift+Delete şterge un fişier fără să-l mai puna în Recycle Bin.

Ctrl+Shift+N creează un director nou în folderul curent.

Alt+Enter deschide pagina de proprietăţi a directorului sau fişierului selectat.

F2 redenumeşte directorul şi fişierul selectat.

F3 deschide o fereastră de Windows Explorer şi te duce direct la zona de căutare din colţul din dreapta sus. Dacă o fereastră de Explorer este deja deschisă, tasta F3 te duce direct la zona de căutare. F3 nu funcţionează doar în Windows Explorer, sunt multe alte aplicaţii care sunt compatibile cu această scurtătură.

F6 schimbă focusul dintre diversele zone ale unei ferestre de Windows Explorer. Prin apăsări succesive puteţi accesa panoul din stânga, panoul din dreapta sau meniul de opţiuni. Dacă aţi ajuns în zona care vă interesează puteţi folosi săgeţile pentru a vă deplasa mai departe. Tasta F6 acţionează similar şi în alte aplicaţii, doar că trebuie să experimentaţi acest lucru.

F10 afişează meniul de fişiere din Windows Explorer. Ca o alternativă puteţi apăsa tastele Alt+F. Având în vedere că Microsoft a ascuns implicit meniurile File, Edit, View, etc., aceasta este singura opţiune să le aduceţi înapoi.

Mai simple sau mai complexe, combinaţiile de taste în final vă fac viaţa mai uşoară şi vă oferă sentimentul că sunteţi mai eficienţi. Nu trebuie decât să citiţi aceste rânduri de câteva ori şi în scurt timp le veţi putea apela fără niciun fel de probleme.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu