TOP 12 cele mai vândute mașini din lume în 2011 FOTO

Un model Toyota, unul Hyundai şi unul al unei mărci necunoscute din China domină topul celor mai vândute maşini ale anului 2011 în lume.

Anul 2011 a adus răsturnări spectaculoase de situaţie în clasamentul celor mai bine vândute maşini ale lumii. Chiar dacă liderul Toyota Corolla a rămas acelaşi, supremaţia sa este atacată de modele care acum câţiva ani nici măcar nu se regăseau în primele 10-15 maşini în acest clasament.

 

Conform topului anual realizat de americanii de la Forbes, Toyota Corolla a reuşit să-şi adjudece locul întâi la vânzări şi în 2011, în ciuda problemelor imense prin care a trecut marca japoneză în ultimii doi ani. Astfel, Corolla a "supravieţuit" atât valului de recall-uri din 2010, cât şi dezastrului natural care a lovit Japonia în luna martie şi care a afectat producţia mărcii nipone pe tot parcursul acestui an. Corolla - model produs în 15 ţări diferite şi vândut pe nu mai puţin de 140 de pieţe, a scăzut în vânzări cu 2% faţă de anul trecut, dar a reuşit să treacă peste graniţa de un milion de unităţi vândute.

Marile surprize vin pe locurile 2 şi 3 ale topului anual. Pe poziția secundă, foarte aproape de Corolla, se află un model care acum doi ani nu exista în Top 10. Este vorba de Hyundai Elantra (care se vinde în Coreea sub numele Avante). Locul al treilea este ocupat de o maşină care în Europa nu rezonează cu nimic. Este vorba de Wuling Sunshine, un nume complet necunoscut în afara Chinei. "Ciudăţenia" chineză are, însă, şi un răspuns: Sunshine - un monovolum care se transformă uşor în van - este cel mai bine vândut model auto în China, fiind foarte bine primit de chinezi, pentru că poate transporta atât persoane, cât şi marfă.

Celelalte nume interesante care apar în top sunt Kia Rio, model care a trecut pe locul al cincilea în clasamentul mondial şi care oficializează, astfel, creşterea grupului coreeanHyundai-Kia în lume. Pe de altă parte, Honda îşi linge rănile după ce dezastrul natural din martie i-a întrerupt acitivitatea la uzinele din Japonia, astfel că Civic - cel mai bine vândut model al mărcii - a coborât până pe locul al 12-lea după ce în 2009 se afla pe poziţia a cincea.

O altă concluzie interesantă a topului este faptul că strategia globală pe care o adoptă mărcile americane începe să dea roade la capitolul statistică. Astfel, faptul că Ford produce de acum acelaşi Focus şi aceeaşi Fiesta indiferent de piaţă a dus la o creştere substanţială a volumului de vânzări ataşat acestor nume. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în cazul lui Chevrolet Cruze, care intră astfel în Top 10.

TOP 12 cele mai vândute mașini din lume în 2011
1 TOYOTA COROLLA 1.02 milioane
2 HYUNDAI ELANTRA 1.01 milioane
3 WULING SUNSHINE 0.94 milioane
4 Ford Focus 0.91 milioane
5 KIA RIO 0.82 milioane
6 FORD FIESTA 0.78 milioane
7 VW JETTA 0.75 milioane
8 Toyota Camry 0.73 milioane
9 Chevrolet CRUZE 0.69 milioane
10 VW GOLF 0.65 milioane
11 VW PASSAT 0.57 milioane
12 Honda Civic 0.56 milioane


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu