Toate mansardele din Chişinău vor fi verificate după incidentul de la Botanica

Embed:

Scurtcircuit sau neatenţie la utilizarea focului deschis. Sunt două ipoteze ale pompierilor despre cauzele incendiului produs ieri pe strada Independenţei. Potrivit salvatorilor, materialele din care a fost construită mansarda au favorizat extinderea flăcărilor. 

Reprezentanţii Serviciului Situaţiilor Excepţionale spun că pentru lichidarea incendiului au fost mobilizate 15 autospeciale, trei autoscări, un autoturn şi 65 de pompieri. 300 de oameni au fost evacuaţi, iar pentru stingerea flăcărilor, care emanau o temperatură de 1 000 de grade, au fost folosite 100 de tone de apă. Focul a mistuit totul în cale pe o suprafaţă de peste o mie de metri pătraţi. 

"La moment sunt luate în calcul mai multe versiuni. Aici vorbim de un scurtcircuit eletric, neatenţia la utilizarea focului deschis", a spus ofiţerul de presă al Serviciului Situaţii Excepţionale, Liliana Puşcaşu.

Potrivit pompierilor, materialele folosite la construcţia mansardei au favorizat extinderea flăcărilor. 

"În actele de dare în exploatare a mansardei, proiectantul asigura gradul numărul doi de rezistenţă la flăcări, asta înseamnă că, construcţia trebuia să reziste pe parcursul la 90 de minute, dar acest fact nu a fost posibil", a declarat şeful Detaşamentului Pompieri şi Salvatori Botanica, Aleco Sandu.

Reprezentanţii firmei de construcţie care a ridicat mansardele au fost de negăsit. Firma îşi are adresa juridică într-un bloc de pe strada Kiev.

Inspecţia de Stat în Construcţii declară că firma care a construit mansarda riscă să rămână fără licenţă. 

"În cazul în care se depistează că compania a construit necalitativ, o să fie înmânat la camera de licenţiere un demers din partea inspecţiei că poate să-i fie retrasă licenţa", a explicat şeful-adjunct al Inspecţiei de Stat în Construcţii, Veaceslav Potop.

Deocamdată, pagubele nu au fost evaluate.

"Oamenii la moment dacă nu sunt asiguraţi, s-ar putea să nu poată să-şi recupereze prejudiciile, doar dacă se va dovedi că au fost încălcate normele în construcţii", a menţionat directorul companiei de consultanţă juridică, Roger Gladei.

Serviciul Situaţiilor Excepţionale va demara, de mâine, controale la toate mansardele din Capitală.

Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Direcţiei Pompieri, în cadrul conferinţei de presă de astăzi.

Decizia de a efectua controale a fost luată după ce ieri 28 de apartamente la mansardă au fost mistuite de flăcări.

Întreg efectivul de pompieri din Capitală, cu toată tehnica din dotare, a fost mobilizat să stingă vâlvătaia care a cuprins cele 28 de apartamente la mansardă. În alertă au intrat şi mai multe instituţii medicale gata să le acorde asistenţă eventualelor victime.

Publika te îndeamnă să nu fii indiferent. Ajută-i pe cei care au avut de suferit în urma incendiului devastator de la Botanica.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu