"Toate legile adoptate de Parlament pe 3 mai trebuie să fie declarate neconstituţionale"

Toate legile adoptate de PLDM şi PCRM pe data de 3 mai ar trebui declarate neconstituţionale. De această părere este juristul Ion Dron. Declaraţia a fost făcută după ce, astăzi, Curtea Constituţională a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea trecerii CNA în subordinea Guvernului.

"Nu suntem în drept să comentăm verdictul Curţii, dar putem discuta despre raţionamentul şi motivele acestei hotărâri. Trebuie să ne supunem deciziei. Toate legile adoptate de Parlament pe 3 mai trebuie să fie declarate neconstituţionale, deoarece nu a fost transparenţă. Astfel de decizii precum subordonarea CNA sunt lucruri importante", a declarat Ion Dron.

Juristul mai spune că, în această situaţie, Guvernul ar putea să-l demită pe şeful CNA, Viorel Chetraru. 

"În această ţară totul este posibil. Guvernul îl va demite pe Viorel Chetraru. Potrivit legii adoptate pe trei mai, Guvernul trebuie să numească un nou director", a conchis Ion Dron.

De altă părere este expertul constituţionalist Vitalie Catană. Acesta susţine că directorul Centrului Naţional Anticorupţie va rămâne în funcţie, iar Legea prin care CNA a revenit sub control guvernamental are mai multe lacune.

"Viorel Chetraru rămâne în funcţie. El a fost desemnat în funcţie, conform legii adoptate atunci. Ei au făcut în fugă această lege şi au rămas multe găuri. Lui Leancă şi lui Timofti le va fi greu să numeasă pe altcineva în locul lui Chetraru, pentru că în lege au lăsat aceeaşi procedură de desemnarea a directorului CNA. Adică e nevoie de comisie parlamentară, să treacă prin Parlament, apoi să meargă către Leancă şi Timofti. Să vedem cum vom rezolva această situaţie", a declarat Vitalie Catană.

Publika.md aminteşte că Curtea Constituţională a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea trecerii CNA în subordinea Executivului. CC motivează că nu este în competenţa magistraţilor de a stabili acest lucru.

Documentul, adoptat pe 3 mai, cu votul liberal-democraţilor şi al comuniştilor, mai prevede ca directorul CNA să fie numit de şeful statului, la propunerea premierului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu